Hlavní obsah

Český svaz navrhne na kongresu pětiboje zachovat parkur s úpravou pravidel

Příští týden se uskuteční kongres Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM), na němž se bude rozhodovat o budoucí podobě tohoto sportu, a český svaz na něm navrhne zachování jízdy na koni jako jeho součásti, ale v reformované podobě. Bude to jeden z protinávrhů, protože vedení tohoto tradičního olympijského sportu prosazuje nahrazení parkuru překážkovou disciplínou ve stylu Gladiator Race od roku 2025.

Foto: Filip Komorous/ČSMP

Ilustrační foto.

Článek

Návrhů národních federací má být dohromady přes čtyřicet, jak uvedl v rozhovoru na svazovém webu reprezentační trenér Jakub Kučera. Ke změně postoje UIPM je ale skeptický a má obavu, že moderní pětiboj nebude zařazen do programu olympijských her v Los Angeles v roce 2028, v němž zatím chybí. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) pověřil zastřešující federaci podobně jako v případě boxu a vzpírání, aby nejprve provedla reformu a vyřešila své problémy.

UIPM rozhodla vyřadit parkur po událostech na OH v Tokiu, kde vzbudila negativní pozornost Němka Annika Schleuová nešetrným zacházením s neposlušným koněm. Postup vedení unie vyvolal silnou kritiku zejména mezi sportovci.

"UIPM vidí hlavní problém dalšího rozvoje moderního pětiboje v jízdě na koni. My ho naopak vidíme v dlouhodobé neschopnosti představitelů UIPM kompetentně řídit, efektivně prezentovat a úspěšně prodávat produkt, který se jmenuje Moderní pětiboj," konstatoval Kučera. Vyřazením parkuru se podle něj představitelé UIPM zbavují disciplíny, kterou nebyli opakovaně schopni zabezpečit tak, aby byla úplně korektní, bezpečná a objektivní.

Podle návrhu českého svazu má být jízda na koni součástí pětiboje i nadále, ale s reformovanou nebo upravenou verzí pravidel. "Tak, aby tento formát splňoval požadavky MOV (na reformy), ale zároveň se neměnil charakter našeho sportu," řekl Kučera.

Situaci ale považuje za složitou vzhledem k rozložení sil v UIPM. Na kongresu má mít zastoupení 131 zemí, podle Kučery se ale celkem 76 národních federací v tomto roce nezúčastnilo žádné žebříčkové soutěže a nejméně 18 svazů nemá v UIPM ani jednoho registrovaného sportovce napříč kategoriemi.

"Objektivně nevyvíjejí žádnou činnost. Vedení UIPM je drží při životě nejen proto, aby mohlo prezentovat moderní pětiboj jako celosvětově rozšířené sportovní odvětví, ale třeba i kvůli tomu, aby si prosadilo zájmy, které jsou z jeho pohledu správné. To nevrhá dobré světlo na celou unii a na to, jakým způsobem funguje její vedení. Síla hlasů těch diskutabilních federací je (ale) tak velká, že se prakticky nedá přehlasovat," konstatoval reprezentační kouč.

Jeho skepsi umocňuje fakt, že se kongres 12. a 13. listopadu uskuteční on-line. Kučera pro to po omezení opatření proti šíření koronaviru nevidí žádný důvod. "Racionální důvody pro to nejsou. Jediný důvod je ten, aby si vedení UIPM prosadilo změny, které tlačí. Možnost ovlivnění názorů jednotlivých delegátů je významně větší, než když se kongres uskuteční prezenční formou," prohlásil Kučera.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články