Hlavní obsah

Japonsko - Česko 10:2Čeští baseballisté senzačně vedli, nakonec ale velkému favoritovi podlehli

Čeští baseballisté den po historické výhře na World Baseball Classic (WBC) na další senzaci nedosáhli, když v sobotu podlehli v Tokiu domácímu Japonsku 2:10. Po Japonsku se Češi střetnou ještě s Koreou a Austrálií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih baseballového utkání ČR - Japonsko

 
Článek
Fotogalerie

Svěřenci kouče Pavla Chadima při páteční premiéře na WBC zdolali Čínu po obratu v závěrečné směně 8:5, díky čemuž si s velkou pravděpodobností zajistili účast na příštím WBC v roce 2026. Stále mají šanci bojovat i o čtvrtfinále, do kterého postoupí nejlepší dva týmy. K tomu potřebují porazit v sobotu Koreu a v pondělí Austrálii. Oba zápasy začnou ve 4:00 SEČ.

Proti baseballistům stál na začátku jeden z nejrychlejších nadhazovačů světa, ale tvrdé rány Rokiho Sasakiho dokázali pálkaři zprvu trefovat. V první směně Češi utišili přes 41.000 tisíc diváků poté, co Marek Chlup odpálil dvoumetový odpal z nadhozu letícího rychlostí 164,2 km/h a po špatném příhozu obrany po odpalu Martina Červenky doběhl pro první bod.

Český nadhazovač Ondřej Satoria dělal svými technickými nadhozy Japoncům problémy a pomohla mu i obrana, jako třeba rybička prvního metaře Martina Mužíka. Ve druhé směně se baseballisté dostali z nepříjemné situace, měli plné mety, ale skórovat soupeře nenechali.

Obrat nastal ve třetím směně. Satoria sice vyřadil nadhozy největší hvězdu Šoheie Ohtaniho, ale pak Japonci doběhli po odpalech pro tři body. Satoria musel kvůli naplnění limitu 65 nadhozů na zápas střídat a Lukáši Hlouchovi se ve čtvrté směně nedařilo. Byl nepřesný, na jeho vrub šly čtyři body a ještě ve stejné směně střídal. Češi rázem prohrávali 1:7.

V páté směně přišel druhý český bod. Vojtěch Menšík a Eric Sogard odpálili a Červenka "stáhl" pro doběh Menšíka. Další body už levoruký nadhazovač Hiroju Mijagi nepřipustil.

Češi dělali od půlky zápasu změny v sestavě, ale dál byli vyrovnaným soupeřem. Obrana si v šesté směně vysloužila potlesk po dvojautu a dařilo se i nadhazovači Tomáši Duffkovi, jenž udržel dvě směny bez bodu. Až Filipu Čapkovi odpálil střídající Šugo Maki v osmé směně jediný homerun utkání. Pak měl soupeř plné mety, přišel desátý bod a hrozící příval zastavil Jake Rabinowitz. Češi odehráli s Japonci všech devět směn, což se všeobecně považuje za úspěch.

Před utkáním si Japonci minutou ticha připomněli, že přesně před 12 lety postihlo severovýchod země zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály. Vyvolalo tehdy tsunami, která zabila tisíce lidí a napáchala obrovské materiální škody.

World Baseball Clasic
skupina B
Japonsko - Česko 10:2
Austrálie - Čína 12:2 (ukončeno po 7. směně)

Reklama

Související témata: