Hlavní obsah

Historická premiéra českých baseballistů na World Baseball Classic 2023 je u konce. Kompletní výsledky národního týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V českých končinách sice baseball nepatří mezi největší divácké taháky, letošní vrchol světově populárního sportu ale rozhodně stál za pozornost. Historicky poprvé se totiž na neoficiálním mistrovství světa, které nese název World Baseball Classic, představil i český tým. Turnaj společně hostí trojlístek zemí USA, Japonsko a Tchajwan v termínu 8.-21. března. Na Sport.cz sledujte informační servis z akce.

Foto: Lenka Brožová/ČBA

Martin Červenka během soustředění v Japonsku.

Článek

V rámci zápasů základních skupin na World Baseball Classic se Češi utkali se čtyřmi týmy. Ve skupině B v pátek 10. března nastoupili k zápasu proti Číně, který získali skvělým výkonem poměrem 8:5.

O den později je čekal domácí výběr. Favorité celého turnaje českému týmu nedali příliš šancí a zvítězili 10:2. Následoval srdnatý a vyrovnaný souboj s reprezentací Jižní Koreje, který přesto skončil prohrou Čechů. V pondělí 13. března definitivní tečku za českou premiérou na WBC udělali Australané výhrou 8:3.

Výsledky českého týmu na WBC 2023

Datum a čas (SEČ)Zápas
pátek 10. března, 4:00Česko - Čína 8:5
sobota 11. března, 11:00Česko - Japonsko 2:10
neděle 12. března, 4:00Česko - Jižní Korea 3:7
pondělí 13. března, 5:00Česko - Austrálie 3:8
Skupina BZVPD
Japonsko44038:8
Austrálie43129:19
Jižní Korea42240:26
Česko41316:30
Čína40410:50

Postup do čtvrtfinále se z tak těžké skupiny rovnal malému zázraku. Favority byli jednoznačně Japonci, kteří vládnou světovému žebříčku. Zdatně jim sekundují i Korejci, kteří jsou celosvětově hodnoceni jako třetí nejlepší tým. Do turnajového play off postupují z každé skupiny dva nejlepší týmy.

Skupiny a systém World Baseball Classic

Na neoficiálním MS v baseballu soutěží celkem 20 týmů, které bylo přes pět losovacích košů rozděleny do čtyřech skupin A-D. Český tým se nachází ve skupině B společně s Čínou, Japonskem, Jižní Koreou a Austrálií.

Mezi 8. až 15. březnem se odehrají všechny zápasy ve skupinách, kdy dva nejlepší z každé skupiny postupují do vyřazovací fáze turnaje. Ta vyvrcholí finálovým duelem v úterý 21. března, respektive o půlnoci 22. března našeho času.

Skupina ASkupina BSkupina CSkupina D
Čínská Tchaj-pejJaponskoUSAPortoriko
NizozemskoJižní KoreaMexikoVenezuela
KubaAustrálieKolumbieDom. republika
ItálieČínaKanadaIzrael
PanamaČeská republikaVelká BritánieNikaragua

Místo konání a stadiony

Turnaj organizují hned tři země a to ve čtyřech městech. Skupina A své skupinové zápasy sehraje na stadionu v tchajwanském Taichungu s kapacitou 20 000 návštěvníků. Japonský stadion Tokyo Dome přivítá skupinu B a polovinu čtvrtfinálových zápasů. Přihlížet jim bude moct 45 600 fanoušků.

Ve Spojených státech své zápasy odehrají skupiny C i D. Týmy skupiny C se utkají na stadionu Chase Field ve Phoenixu s kapacitou necelých 49 000 diváků. Poslední skupina a stejně pak zbylá čtvrtfinále, semifinále i finále bude hostit stadion LoanDepot Park v Miami, který může navštívit necelých 37 000 fanoušků.

Kde sledovat World Baseball Classic 2023

Kompletní turnaj v baseballu je možné sledovat díky pokrytí České televize. Ta si na svých sportovních kanálech ČT Sport a ČT Sport Plus připravila jak přímé přenosy českých a dalších vybraných utkání, tak jejich sestřihy.

Vysílání na ČT Sport budou komentovat Robert Záruba, Michal Dusík, Jakub Stařík či Martin Kozák, jako spolukomentátory si přizvali experty z řad českého baseballu. Na ČT Sport Plus budou zápasy odvysílány s originálními komentáři přímo z daných stadionů.

Kvalifikace na WBC 2023

Historický postup na WBC český tým baseballistů vybojoval na třetí pokus a to díky úspěšné kvalifikaci v září roku 2022. V rámci první fáze sice prohráli s favorizovaným Španělskem vysoko 7:21, druhou šanci už ale Češi využili.

České mužstvo nejprve přehrálo Francii 7:1, následně porazilo Německo 8:4 a v souboji o druhé kvalifikační místo se opět střetlo se Španělskem. Tomu se totiž nezadařilo ve finále první fáze kvalifikace, kdy prohrálo s Velkou Británií 9:10. A favorizovaní Španělé zaváhali také proti českému týmu, se kterým nakonec prohráli 1:3.

Reklama