Hlavní obsah

Choupenitch byl šestý na šermířské Grand Prix v Koreji

Alexander Choupenitch obsadil na šermířské Grand Prix v Koreji šesté místo a na turnaji elitní kategorie navázal na únorový bronz z Turína. Osmý fleretista světového žebříčku FIE a bronzový olympijský medailista vyhrál v Pusanu tři zápasy, než jej ve čtvrtfinále zastavil Francouz Maxime Pauty.

Foto: Fencing Camp Brno/Jakub Zeman

Šermíř Alex Choupenitch na ilustračním snímku.

Článek

Na Choupenitche postupně nestačili domácí So Mjong-čchol (15:8), Američan Marcello Olivares (15:11) a 31. šermíř pořadí FIE Davide Filippi z Itálie (15:12). "Z vítězství nad Filippim mám velkou radost, protože na minulém turnaji Světového poháru bral třetí místo," uvedl v tiskové zprávě Choupenitch.

Ve čtvrtfinále ale byla nad jeho síly světová devatenáctka. Pauty, s kterým Choupenitche pojí velké kamarádství, zvítězil 15:10 a oplatil české hvězdě porážku z turínského čtvrtfinále. "S Maximem jsme se letos potkali třikrát ve čtvrtfinále a teď vede 2:1 na zápasy. Doufám, že ho ještě během sezony dotáhnu," přál si Choupenitch.

Na Grand Prix, který má v hierarchii šermířských soutěží podobný sttus jako grandslamy v tenisu, Choupenitch dosáhl na další špičkový výsledek po náročném cestování a potížích s časovým posunem. "Kdyby mi někdo před dvěma dny řekl, že budu celkově šestý, tak bych to bral všemi deseti. Tentokrát jsem měl po cestování velký problém se spánkem. Na jet lag jsem si nezvykl, takže jsem neměl energii a nebyl jsem na tom psychicky moc dobře," konstatoval. "Přesun trval skoro třicet hodin. Pusan, kde ještě turnaj nikdy nebyl, je totiž úplně na jihu země," uvedl nejlepší český šermíř současnosti.

Nakonec ale zářil spokojeností. "Celkově skvělý turnaj, protože turnaje Grand Prix jsou lépe bodované než turnaje Světového poháru. Během turnaje jsem se dobře cítil v útoku a ukázal dobrý šerm," pochvaloval si brněnský rodák. Radost má hlavně z toho, že podává vyrovnané výkony. "Mám za sebou letos šest turnajů a dvakrát jsem byl ve čtvrtfinále a jednou jsem bral medaili," dodal.

Reklama

Související témata: