Hlavní obsah

Člověk vs. kůň. Teprve třetí lidský triumf zařídil hasič s příznačným jménem

Nomen omen. Anglický ultra běžec Ricky Lightfoot je teprve třetím člověkem, kterému se podařilo o víkendu zvítězit v bláznivém závodu ve velšském Powysu, při němž na 36kilometrové trati měří síly v těžkém terénu lidé s koňmi. Naposledy se zástupci lidského rodu podobný kousek povedl v roce 2007.

Foto: Profimedia.cz

Běžci i koně se musejí popasovat s tratí v náročném terénu.

Článek

„To se mu to vyhrává, s takovým jménem," poznamenal s nadsázkou jeden z uživatelů sítě Twitter v narážce na příjmení 37letého běžce ze severoanglické Cumbrie, které ve volném překladu zní Lehkonožka. Jisté je, že závodní den profesionálního hasiče byl ale pořádně těžký.

Lightfoot se totiž ještě v pátek brzy ráno probudil na Tenerife, o půlnoci nasedl do letadla, ve čtyři ráno přistál v Manchesteru a do místa závodu ve Llanwrtyd Wells ve Walesu dorazil v devět, dvě hodiny před startem. A když proběhl v čase 2:22:23 hod. cílem, neměl tušení, že se stal teprve třetím člověkem, který v netradičním, nicméně populárním závodu (na start se postavilo 1000 běžců a padesát koní s jezdci v sedlech) triumfoval.

Foto: Profimedia.cz

Ricky Lightfoot protíná cílovou bránu závodu ve Walesu. Za sebou na trati nechal stovky běžců a padesátku koní.

Bizarní měření sil mezi lidmi a zvířaty se poprvé konalo v roce 1980 a člověk dokázal vyhrát jen v letech 2004 a 2007. „Volal jsem přítelkyni a říkám ‚Tak jsem porazil koně'. A ona na to: Panebože, děláš si srandu?" smál se v cíli Lightfoot. „Myslím, že jsme si slušně zazávodili," culil se.

Foto: Profimedia.cz

Měření sil mezi lidmi a koňmi má ve Walesu tradici od roku 1980.

Bezmála dvoumetrový čahoun po triumfu shrábl šek na 3500 liber (přes 100 tisíc korun) a poté spěchal domů. Hned v neděli ráno se totiž musel v 7:30 hlásit do směny na hasičské stanici v Maryportu.

Reklama