Hlavní obsah

ČOV chce za OH v Praze bojovat fakty a studiemi

PRAHA

Fakty a bořením mýtů chtějí zástupci Českého olympijského výboru umlčet kritiky pražské kandidatury na pořádání olympijských her. Takřka půlroční absence stabilní vlády však pozdržela debatu na téma olympiáda v Praze na parlamentní úrovni, speciálně zřízená komise na pražském magistrátu by se v této záležitosti měla sejít po Novém roce. Muži z vedení ČOV svorně tvrdí, že olympiáda vydělá a přinese dlouhodobý profit.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek

Článek

"Ale není to jen o penězích, přinese velkou reklamu zemi ve světě a pomůže rozvoji tuzemského sportu. Je to étos," prohlásil na úterním setkání s novináři předseda ČOV Milan Jirásek. "Olympiáda vydělá, ale důležitější je být součástí takové akce, brát to jako hrdost," přidal se Čechokanaďan Otto Jelinek, krasobruslařský mistr světa a někdejší ministr kanadské vlády, který se podílel na přípravách ZOH 1988 v Calgary a úspěšné kandidatury na zimní hry 2010 ve Vancouveru.

Na veřejnosti se hovoří o nákladech 650 miliard korun, ČOV však operuje sumou 135 miliard. Rozdíl je v investicích, které Česká republika potažmo Praha musí vynaložit bez ohledu na pořádání her. "Hry by měly i přínos pro ekonomiku," řekl člen ČOV Jiří Kejval a ukázal graf, na němž je jasný nárůst HDP Řecka od vítězství kandidatury až po pořádání her v Aténách. "Do té doby bylo Řecko pod průměrem Evropy," upozornil. Řekové podle oficiální zprávy MOV vydělali.

Postavit by se muselo pět zbrusu nových sportovišť - olympijský stadion v Letňanech pro 60.000 lidí, ovál pro dráhovou cyklistiku na Strahově, národní fotbalový stadion, plavecký stadion zřejmě na Maninách a tenisový areál na Štvanici. Šest sportovišť by se muselo rekonstruovat a šestnáct areálů by vyrostlo dočasně. "Chceme jít cestou menších a variabilních sportovišť, která by se snadno dala využít i po hrách nejen na sport," zní z pléna ČOV. Odhad nákladů na sportoviště je 45 miliard korun.

Olympiáda posláním

Kritikům her zástupci ČOV chtějí čelit všemi možnými studiemi a fakty z minulých olympiád. "Hry v Kanadě měly velký úspěch a také Praha to může dokázat. Cítím to v srdci," řekl Jelinek. Urbanistickou studii má v nejbližších dnech zveřejnit primátor Pavel Bém, třebaže informace o rozmístění sportovišť se již na veřejnost dostaly. "Ekonomické aspekty je nezbytné prozkoumat, ale získat olympiádu je posláním," řekl ekonom ČOV Jiří Zedníček.

Jelinek na toto téma mluvil rovněž s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem. "Praha je ve stejné pozici jako všechna další města. Záleží na její přípravě. Může to vyhrát," řekl mu prý. "Lepší propagace země ve světě není," prohlásil Jelinek. "Dvacet procent Francouzů neví, kde je Praha, a o našem hlavním městě se v New York Times psalo jen v souvislosti s útoky z 11. září, když tady byl Muhammad Atta," připomněl Kejval. "To by se změnilo," dodal.

Záleží na politicích

Přihlášku pro rok 2016 založenou na vyplněném dotazníku MOV musí ČOV podat příští rok v září. Užší okruh uchazečů pak bude vybrán krátce před pořádáním her v Pekingu v roce 2008. Pak se teprve dá hovořit o kandidatuře. "Musíme počítat s tím, že to hned nevyjde, to by byl malý zázrak," upozornil Jirásek. "Reálně se můžeme bavit o hrách 2020, ale přihlásit se dříve je nutné," doplnil Jelinek.

Důležitým aspektem je názor veřejnosti, která by se mohla vyjádřit v referendu. Chybí však potřebný zákon a jeho vznik je při současné politické situaci ve hvězdách. "Záleží na politicích, jestli to vezmou na sebe," řekl Jirásek. Uvědomuje si, že hlavně v regionech mohou být lidé proti. "Proto máme projekty v rámci olympijských her i pro všechny kraje," upozornil předseda. "Ale pokud bude referendum a lidi řeknou ne, tak kandidatura nebude," dodal.

Reklama

Související témata: