Hlavní obsah

Dina Averinová je s 18 tituly novou rekordmankou mezi moderními gymnastkami

Kitakjúšú

Ruská moderní gymnastka Dina Averinová získala na mistrovství světa v Kitakjúšú pět zlatých medailí a s celkovým počtem 18 titulů se stala ve svém sportu nejlepší závodnicí historie. Třiadvacetiletá hvězda o jedno prvenství předčila krajanku Jevgeniji Kanajevovou, jež moderním gymnastkám dominovala v období kolem olympijských her v Pekingu a Londýně, které oboje ovládla.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Averinová nyní v Japonsku triumfovala při cvičeních s obručí, kužely a míčem, jako první gymnastka počtvrté nenašla přemožitelku ve víceboji a také byla členkou vítězného družstva. Pouze při sestavě se stuhou se musela sklonit před Běloruskou Alinou Harnaskovou.

Averinová si na MS spravila chuť po zklamání z olympijských her, kde skončila ve víceboji za izraelskou soupeřkou Linoy Ašramovou, jež v Tokiu ukončila 21 let dlouhou ruskou nadvládu, na MS ale nyní nestartovala. V Kitakjúšú vyhrála Ruska před Harnaskovou a dvojčetem Arinou Averinovou.

Česká reprezentantka Gaia Garoffolo v Japonsku obsadila v kvalifikaci víceboje 50. místo. Nejlepším individuálním výsledkem bylo 40. místo za cvičení s míčem.

Mistrovství světa v moderní gymnastice v Kitakjúšú (Japonsko):
Víceboj:
1. D. Averinová (Rus.) 108,400
2. Harnasková (Běl.) 105,300
3. A. Averinová (Rus.) 103,200.

Reklama