Hlavní obsah

Dokázali byste to? Parádní triky s míčem v podání českého mistra světa

Nepřeberné množství triků má v zásobě freestyle fotbalista Daniel Pražák. Jsou to až šílené kousky. Loni se stal, jako první Čech, mistrem světa. Letos by na tento úspěch rád navázal. „Odmalička jsem hrál fotbal a trenéři mi pořád nadávali, že sóluju, hraju si s míčem a nenahrávám. S fotbalem jsem přestal a začal se plně věnovat freestylu,“ prozrazuje šestadvacetiletý český reprezentant.

Neuvěřitelné kousky s míčem v podání mistra světa Daniela Pražáka Video: Sport.cz

 
Článek

Latw, stepping Lmatw - Ahmatw(no touch). To jsou názvy některých triků, které mu pomohly k titulu světového šampiona. O co jde a jak tyto kousky vypadají v praxi, uvidíte v našem videu.

Freestyle fotbalu propadl zhruba před deseti lety. Inspiroval ho kamarád. „Viděl jsem ho na hřišti ve Vysoké na Mělnicku, jak dělá různé zeměkoule. Točil se s nimi kolem dokola a mně se to strašně líbilo. Přes Facebook jsem mu napsal, dali jsme společný trénink, a tak odstartovala celá desetiletá éra," přibližuje své začátky.

Foto: archiv Daniela Pražáka

Freestyle fotbalista Daniel Pražák

Trpělivost, kreativita, píle. Vlastnosti, bez kterých se freestyle fotbalista neobejde. Za každým trikem stojí obrovská porce práce. „Lehčí triky se člověk klidně naučí za den. U těch obtížnějších, jako jsou například trojobtočové triky, to trvá měsíce. Měsíce a měsíce denní práce. Já trénuju tři hodiny denně," popisuje Daniel Pražák.

Ve freestylu neplatí žádná pravidla. Můžete předvádět cokoliv. Triky nohama, ve stojkách, vsedě, vleže. Kdekoliv míč udržíte. Nejdůležitější je, abyste uchvátili porotu. Kombinace triků je navíc zapotřebí neustále měnit. Kolo od kola. Nejlépe žádná opakování triků.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Pražák (@dannyfs95)

Zlatou medaili na světové soutěži vybojoval Daniel Pražák v disciplíně sick three. V ní musíte předvést nejtěžší tři triky za sebou.

Foto: archiv Daniela Pražáka

Daniel Pražák se zlatou medailí z MS

„Co je moje nejsilnější zbraň? Asi triky nohama. Těm se věnuji od úplných začátků. Nejméně mám rád ty vsedě. Sice nepatří k nejtěžším, ale tahle poloha mě prostě nezaujala," uzavírá momentálně nejlepší český žonglér s míčem.

Reklama

Související témata: