Hlavní obsah

Dvojnásobný olympijský vítěz Sadulajev má kvůli podpoře invaze stop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojnásobný olympijský vítěz v zápase ve volném stylu Rus Abdulrašid Sadulajev byl vyloučen z kvalifikačního turnaje na olympijské hry v Paříži. Den před startem soutěže v Baku to oznámila světová federace s tím, že obdržela aktuální informace o Sadulajevově podpoře ruské vojenské agrese na Ukrajině. Sedmadvacetiletý zápasník je navíc členem Dynama Moskva, které má podle médií blízko k ruským tajným službám.

Foto: Profimedia.cz

Zápasník Abdulrašid Sadulajev z Ruska

Článek

Z těchto důvodů nesplňuje kritéria, která pro účast ruských sportovců na olympijských hrách a v kvalifikacích stanovil Mezinárodní olympijský výbor.

Zápasníci z Ruska a Běloruska se v současné době mohou účastnit mezinárodních soutěží pouze pod neutrální vlajkou. Turnaj evropské olympijské kvalifikace v Baku se koná do neděle a Sadulajev měl být favoritem kategorie do 97 kg.

V této váze získal olympijské zlato na minulých hrách v Tokiu, v roce 2016 v Riu de Janeiro zvítězil v kategorii do 86 kg. Je také čtyřnásobným mistrem světa a Evropy.

Prezident Ruské zápasnické federace Michail Mamiašvili uvedl, že se obrátí na světovou federaci, aby Sadulajeva zápasit nechala. „Samozřejmě pracujeme na tom, aby všechna omezení vůči němu byla zrušena a on se mohl připravit na olympijské hry,“ řekl reprezentační trenér Chadžimurat Gazalov agentuře RIA Novosti.

Reklama