Hlavní obsah

Koukal - Wraber 2:0Badmintonista Koukal je ve čtvrtfinále Evropských her

Baku
Aktualizováno

Badmintonista Petr Koukal postoupil na Evropských hrách v Baku do čtvrtfinále, v prvním kole vyřazovací části porazil Rakušana Luku Wrabera 2:0. Ve čtvrtfinále byli také basketbalisté v soutěži 3x3. V zápase o postup do bojů o medaile podlehli Rusům 18:21. Už v osmifinále skončili badmintonistka Kristína Gavnholt, šermíř Alexander Choupenitch i judista Pavel Petřikov.

Foto: David Taneček, ČTK

Český badmintonista Petr Koukal zatím na Evropských hrách plní roli favorita.

Článek

Pátý nasazený Koukal nastoupil proti turnajové šestce Wraberovi a od počátku měl zápas pod kontrolou. První set vyhrál jednoznačně 21:12, v druhém Rakušan uhrál o čtyři míčky víc.

"Bylo to těžké na fyzičku, Luka hrál dlouhé výměny a to už mi v posledních letech nevyhovuje. Vyhrál jsem ale na dva sety, takže jsem nakonec ušetřil síly, což je pro zítřejší čtvrtfinále moc důležité," prohlásil český badmintonista, jehož dalším soupeřem bude Dieter Domke z Německa.

Gavnholt vyhrála bez porážky základní skupinu, v osmifinále však prohrála s Belgičankou Lianne Tanovou 0:2 a turnaj pro ni skončil. Svůj třetí zápas ve skupině naopak zvládli Jakub Bitman s Alžbětou Bášovou, kteří porazili Litevce Povilase Bartusise a Vytaute Fomkinaiteovou 2:0 na sety a postoupili do pátečního čtvrtfinále mixu.

Rumuny zdolali v prodloužení

Basketbalisté nejprve v odpoledním duelu porazili Rumunsko 18:16 v prodloužení, které Čechům zajistil vyrovnávacím dvoubodovým košem na 16:16 Roman Zachrla pět vteřin před koncem. Nastavený čas pak po 17 sekundách ukončila trefa Filipa Zbránka zpoza oblouku, jinak ale střelcům tradičně kraloval autor deseti bodů Jan Tomanec.

"Chtěli jsme si dojít pro faul, což se nám nepodařilo. Ztratili jsme, získali (balón) a já jsem nakonec dal šťastnou trojku," řekl Zbránek k dramatickému konci duelu, který se hrál za extrémního tepla. "Na slunku je tak 45 stupňů. Hrát v tomhle je extrémně těžké, musíme hodně střídat. Je to peklo," dodal Zbránek.

Podvečerní čtvrtfinále proti Rusku poznamenalo rychlé vyloučení Kamila Švrdlíka a Leopolda Lagudina již ve 2. minutě. Oba týmy tak musely hrát jen s třemi hráči bez střídání. "Něco podobného jsem zažil poprvé. Vbec jsem netušil, že se to může stát," řekl Jan Tomanec.

Rusové sice vedli 18:10, ale českému týmu se podařilo duel zdramatizovat a 50 sekund před koncem to bylo 19:18. Poté však Češi nevyužili šanci na vyrovnání a Ilja Alexandrov trojkou zápas ukončil.

"Měli jsme lepší fyzičku a mohli jsme je utavit. Rozhodčí ale najednou přestali pískat, nedrželi se laťky, kterou nastavili, nechávali je odpočívat... Na konci to rozhodla šťastná trojka," litoval Tomanec. S postupem do čtvrtfinále byli Češi jinak spokojeni. "Bezprostředně po zápase jsem naštvaný, protože to bylo kousek od bojů o medaile. Za pár dní si ale řekneme, že to byl úspěch. Nikdo s námi moc nepočítal," dodal.

Basketbalistky skončily hned v osmifinále, když nečekaně prohrály s Irskem 13:17. "Mrzí nás to, nechtěly jsme skončit takhle brzy. Můžeme si za to ale samy, bylo to v našich rukách," řekla Kateřina Zavázalová. "Irky hrály atypický basket, kterému jsme se bohužel nedokázaly přizpůsobit. Rozběhaly nás, rozstřílely a my jsme tomu nedokázaly čelit," přiznala.

Choupenitchovi smolně utekl postup

Choupenitch, stříbrný fleretista z loňského juniorského mistrovství světa, vyhrál základní skupinu a v úvodu play off měl volný los. Ve svém prvním zápase ve vyřazovací části pak podlehl Damianovi Rosatellimu z Itálie nejtěsnějším poměrem 14:15.

Jednadvacetiletý český šermíř přitom vedl 13:11, pak ještě vyrovnal na 14:14, ale poslední útok vyšel soupeři. "Byla to strašná smůla, těsnější už to nemohlo být. Neměl jsem to ale nechat vůbec dojít do stavu 14:14," litoval Choupenitch.

V boji o rozhodující bod byl kousek od postupu, ale nakonec prohrál. "Zaútočil jsem a byl jsem asi centimetr od bodu. Měl jsem ho na lopatě a chyběl kousek, abych to rozsvítil," řekl český šermíř k duelu s letošním juniorským mistrem Evropy i světa. "Je šikovný, už jsem s ním párkrát šermoval. Vždy jsem ho porazil, ale dnes to nevyšlo," dodal Choupenitch.

Hned ve skupině skončila šermířka Klára Hanzlíková, která v šavli prohrála všech pět soubojů.

Judista Petřikov sice nejprve porazil na tresty Portugalce Nuna Carvalha, jenže v osmifinále narazil na obhájce evropského titulu Beslana Mudranova. Rus jasně vyhrál, když postupně získal wazari, juko a ipon. Jelikož je turnaj judistů zároveň mistrovstvím Evropy, Petřikov tak devátým místem napodobil loňské umístění z Montpellieru. Zatím nejlépe byl na ME sedmý.

Evropské hry v Baku:
Badminton:
Muži:
Dvouhra - osmifinále:
Koukal (ČR) - Wraber (Rak.) 2:0 (12, 16)
Ženy:
Dvouhra - osmifinále:
Tanová (Belg.) - Gavnholt (ČR) 2:0 (16, 18)
Smíšená čtyřhra
Skupina A:
Bitman, Bášová (ČR) - Bartusis, Fomkinaiteová (Lit.) 2:0 (8, 17)
Basketbal 3x3:
Muži:
Osmifinále:
ČR - Rumunsko 18:16 v prodl.,
Čtvrtfinále:
Rusko - ČR 21:18
Ženy:
Osmifinále:
Irsko - ČR 17:13
Box:
Muži:
Do 49 kg - finále:
Sagalujev (Rus.) - Irvine (Ir.) 2:1
Do 56 kg - finále:
Nazirov (Rus.) - Asanov (Běl.) 2:1
Do 81 kg - finále:
Mammadov (Ázer.) - Manfredonia (It.) 3:0
Ženy:
Do 51 kg - finále:
Adamsová (Brit.) - Drabiková (Pol.) 2:0
Do 75 kg - finále:
Fontijnová (Niz.) - Laurellová-Nashová (Švéd.) 3:0
Judo:
Muži:
Do 60 kg:
1. Mudranov (Rus.)
...
Petřikov (ČR) vyřazen v osmifinále.
Do 66 kg:
1. Chan-Magomedov (Rus.)
Ženy:
Do 48 kg:
1. Van Snicková (Belg.)
Do 52 kg:
1. Chituová (Rum.)
Do 57 kg:
1. Monteirová (Portug.)
Plavání:
Muži:
100 m v. zp.:
1. Scott (Brit.) 49,43
...
v semifinále 12. Moser (ČR) 51,09
50 m prsa:
...
v semifinále 16. Březina (ČR) 29,17,
200 m mot.:
1. Pachomov (Rus.) 1:57,04,
200 m pol. záv.:
1. Steffan (Rak.) 2:01,39
...
8. Osina (ČR) 2:04,57
4x200 m v. zp.:
1. Rusko 7:16,08
Ženy:
1500 m v. zp.:
1. Schiazzanová (It.) 16:40,17
200 m prsa:
1. Astaškinová (Rus.) 2:23,06
50 m znak:
1. Pilhatschová (Rak.) 28,60
...
v semifinále 15. Janíčková 30,09
v rozplavbách 31. Trnková (obě ČR) 30,78
4x100 m pol. št.:
1. Rusko 4:03,22
Šerm:
Muži:
Fleret - finále:
Foconi (It.) - Arslanov (Rus.) 15:11
...
Choupenitch (ČR) vyřazen v osmifinále
Ženy:
Šavle - finále:
Watorová (Pol.) - Bunjatovová (Ázer.) 15:14
...
Hanzlíková (ČR) vyřazena ve skupině.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články