Hlavní obsah

Evropský pohár žokejů se letos nepojede, organizátoři věří v návrat

Evropský pohár žokejů se letos neuskuteční. Rovinový mítink, který byl v pražské Chuchle Areně naplánován na sobotu 24. září, organizátoři odvolali kvůli nedostatku financí. Pořadatelé věří, že zrušený osmý ročník neznamená konec celé akce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Evropský pohár žokejů přišel v souvislosti s koronavirem, energetickou krizí a válkou na Ukrajině o generálního partnera a výpadek peněz se nepodařilo nahradit. "Intenzivně jsme hledali cesty, jak letošní ročník uspořádat. Řada firem se v současné nelehké ekonomické situaci rozhodla výrazně omezit výdaje na marketing, což se bohužel týká i podpory Evropského poháru žokejů," uvedl v tiskové zprávě Tomáš Machovský z pořadatelské společnosti Racing Horse.

Evropský pohár žokejů vznikl v roce 2015 a startovali v něm například hvězdný Belgičan Christophe Soumillon, který zvítězil v roce 2019, Bauyržan Murzabajev z Kazachstánu (2016 a 2018), Francouz Gérald Mossé a z domácích hvězd Filip Minařík či Václav Janáček. Mezinárodním rozměrem se mohla pochlubit i koňská startovní pole. Hlavní dostih Leram EJC Million přilákal například slavného irského sprintera Gordona Lorda Byrona, který do Prahy přiletěl soukromým letadlem.

Pořadatelé zdůrazňují, že letošní zrušení neznamená konec projektu. "Uděláme všechno pro to, aby se Evropský pohár žokejů mohl v dohledné době vrátit na scénu," řekl Machovský.