Hlavní obsah

Fleretista Choupenitch byl šestý na Světovém poháru v Káhiře

Fleretista Alexander Choupenitch obsadil šesté místo na Světovém poháru v Káhiře. Bronzový šermíř z olympijských her v Tokiu prošel v egyptské metropoli až do čtvrtfinále, v němž nejtěsnějším rozdílem 14:15 podlehl ruskému soupeři Vladislavu Mylnikovovi. Jediný zásah jej dělil od zisku cenného kovu.

Foto: Tomáš Kříž

Český šermíř Alex Choupenitch na archivním snímku

Článek

"Pro mě je šesté místo skvělý úspěch, kór v kontextu toho, co se dělo poslední dva měsíce. Byl jsem nemocný, měl jsem koronavirus, takže jsem neměl možnost trénovat. Řešil jsem rodinné záležitosti, nějaké věci okolo mého týmu, takže to bylo složité období," uvedl Choupenitch v tiskové zprávě.

V Káhiře jako jedenáctý fleretista světového žebříčku nemusel absolvovat kvalifikaci a ve vyřazovací fázi na něj nestačili Japonec Kazuki Iimura (15:6), Američan Marcello Olivares (15:14) a Korejec Im Čchol-U (15:4). Potom ale sedmadvacetiletého Čecha zastavil 43. fleretista žebříčku FIE a člen stříbrného týmu z OH v Tokiu.

Na Mylnika nestačil ani olympijský vítěz

Na Mylnikovovi například ztroskotal už ve druhém kole také olympijský vítěz a druhý muž světového pořadí Cheung Ka Long z Hongkongu. "Mylnikov šermoval na turnaji velmi dobře. Těsná prohra 14:15 mě mrzí hodně. I vzhledem k tomu, že jsem vedl 14:13, byla pauza a soupeř vyrovnal po mé nepozornosti. Potom jsem měl fakt smůlu, kdy mi nerozsvítil fleret. Ale nevadí, jede se dál," líčil Choupenitch.

Choupenitche dělil jediný zásah od medaile, kterou ve Světovém poháru dosud získal jen jednou, před osmi lety byl druhý v La Coruni. Dvakrát se probojoval na stupně vítězů ještě na prestižních Grand Prix, které jsou v šermu obdobou tenisových grandslamů - v Šanghaji 2015 byl druhý a v Benátkách 2014 třetí.

"Na kdyby se nehraje, ale kdybych postoupil do semifinále, tak bych narazil na Japonce Takahira Šikineho, se kterým jsem právě na olympiádě šermoval o bronz. Ale opakuji, šesté místo je skvělý výsledek, teď se budu dávat zdravotně dohromady a těším se na další Světový pohár, který by měl proběhnout v půlce dubna v Bělehradu," řekl Choupenitch.

Mylnikov Šikineho porazil, ale ve finále podlehl v ruském souboji Antonu Borodačevovi jasně 6:15.

Reklama

Související témata: