Hlavní obsah

Mistr světa v rychlostní kanoistice Fuksa je poprvé Armádním sportovcem roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanoista Martin Fuksa je poprvé Armádním sportovcem roku. K úspěchu v anketě, ve které se vyhlašují nejlepší reprezentanti Dukly, mu pomohl premiérový triumf na olympijském kilometru na mistrovství světa. V hlasování 66 funkcionářů a trenérů Dukly získal 602 bodů a o 21 bodů předčil snowboardcrossovou šampionku Evu Adamczykovou. Ocenění převzal dnes na ceremoniálu v Praze.

Foto: kanoe.cz

Martin Fuksa se svým zlatem z mistrovství světa v Duisburgu.

Článek

Fuksa se v první desítce armádních sportovců pohybuje od roku 2013 takřka nepřetržitě, ale v konkurenci veleúspěšných sportovců a sportovkyň z MS i OH byla dosud jeho maximem třetí místa z let 2015, 2018 a 2022. „Je vidět, že Dukláci mají nejlepší sportovce z celé České republiky, a já si moc vážím toho, že můžu armádu a Duklu reprezentovat,“ uvedl na pódiu Fuksa, jehož otec Petr Fuksa starší si odnesl ocenění pro Trenéra roku.

Martin Fuksa v této sezoně na singlu neprohrál jediný závod a poprvé získal zlato na vrcholné globální akci i na ceněné trati 1000 metrů. Díky tomu vystřídal na trůnu trojnásobnou olympijskou vítězku Ester Ledeckou, která minulou sezonu téměř celou promarodila a nebyla ani v nejlepší desítce.

Fuksa týden po triumfu v anketě Kanoista roku získal i ocenění udělované napříč sporty. Odměnou mu byla i krbová kamna. „Beru to domů a nikomu je nedám,“ poznamenal.

Těsně druhá skončila Armádní sportovkyně let 2014 a 2019 Adamczyková, která se vrátila po zlomeninách obou nohou u kotníků a trumfovala na světovém šampionátu v gruzínském Bakuriani. První dva závody nové sezony Světového poháru ale vynechá, protože se účastní taneční soutěže StarDance. „Je jedno, kdy vypadnu ze StarDance, potřebuju se rozjezdit. Směřuju to až na třetí závod v lednu,“ řekla Adamczyková, která by se měla ve své sportovní disciplíně představit 25. a 26. ledna ve Svatém Mořici.

Trénuje nejen na parketu. „Dopoledne chodím na svůj trénink jako na letní přípravu a odpoledne na taneční. Fyzičku mám díky tomu dobrou. Ale bude mi chybět ta příprava na ledovci na podzim, bude mi trvat se rozjezdit,“ dodala.

Třetí příčku s více než stobodovým odstupem za nejlepší dvojicí obsadil oštěpař Jakub Vadlejch. Stříbrný olympijský medailista v minulé sezoně znovu potvrdil příslušnost do absolutní světové špičky. Získal bronz na MS a vyhrál Diamantovou ligu.

Juniorskou kategorii vyhrála vodní slalomářka Klára Kneblová, trojnásobná juniorská mistryně světa z Krakova. Její starší sestra Tereza byla pátá mezi dospělými. Kolektivem roku se stali David Hrčkulák a František Smetana, kteří patřili do stříbrného týmu ve střelbě ze vzduchové pušky na MS.

Na úvod programu se na pódiu Dukla slavnostně rozloučila se sportovci, kteří nedávno ukončili kariéru. Byli mezi nimi například dráhoví cyklisté Tomáš Bábek a Robin Vágner, skikrosařka Nikol Kučerová a běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová.

Anketa Armádní sportovec roku 2023:
1. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika) 602 bodů
2. Eva Adamczyková (snowboardcross) 581
3. Jakub Vadlejch (atletika) 475
4. Petr Nymburský (sportovní střelba) 375
5. Tereza Kneblová (vodní slalom) 216
6. Kateřina Beková (vodní slalom) 154
7. František Smetana (sportovní střelba) 146
8. Patrik Šorm (atletika) 137
9. Tereza Fišerová (vodní slalom) 120
10. Martin Barták (travní lyžování) 85
Junior roku:
Klára Kneblová (vodní slalom)
Trenér roku:
Petr Fuksa st. (rychlostní kanoistika)
Malý kolektiv roku:
David Hrčkulák, František Smetana (sportovní střelba)

Reklama