Hlavní obsah

Hello, Šnajdy! zdraví Japonci nejslavnějšího českého hasiče. Psali o něm i v New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční úvodní zápas na World Baseball Classic s Čínou se blíží. Především dobrá aklimatizace, ale také fyzický i herní trénink, regenerace, pozitivní psychické naladění hráčů, příprava taktiky, týmový aspekt. To byly cíle soustředění českého baseballového týmu ve městečku Aošima nedaleko Mijazaki na jihu Japonska. Skvělé zázemí v režimu Major League Baseball, luxusní bydlení, fantastické podmínky na trénink, tým sehrál také čtyři přípravné zápasy, dva se silnými soupeři. „Jsme připraveni,“ hlásí kouč reprezentace Pavel Chadim v tiskové zprávě České baseballové asociace.

Příběh jako v hollywoodském filmu píší čeští baseballisté. Odlétají na World Baseball ClassicVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Baseballisté se sjížděli do Japonska postupně, předposlední přijel hasič Martin Schneider z Olomouce a už druhý den nadhazoval v přípravném utkání. Poslední přicestoval z USA Daniel Padyšák a rovněž hned další jej čekalo tréninkového klání. Tým přípravu přečkal bez zdravotních potíží, jedinou patálii řeší Arnošt Dubový, povoláním učitel, který si přivezl ze soustředění z Valencie nalomený palec u nohy. „Už jsem pálil, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet v dalších dnech," věří Dubový, že se do turnaje nakonec zapojí. „Snad ho využijeme," doufá kouč Pavel Chadim.

Tým absolvoval před odletem do Tokia soustředění ve Španělsku, kde si zvykal především na teplejší počasí, v Mijazaki se jedná zejména o časovou aklimatizaci. „Jsme tady o týden dřív, abychom dohnali hodiny. To je nejcennější, proč jsme sem jeli. Zlepšujeme se každým dnem, je to na dobré cestě," pochvaluje si trenér Chadim. Tým ladí poslední detaily, chce hrát uvolněně a připravuje se na první zápas s Čínou 10. března.

Američané v české baseballové reprezentaci. Dva mají české maminky, dva české manželkyVideo: Sport.cz

I proto si naplánoval poslední dva přípravné zápasy pod umělé osvětlení, neboť Tokyo Dome je zastřešený stadion. „Tam moc sluníčka nebude, všechno se bude hrát pod světly, musíme si zvyknout. Já jsem třeba nikdy v takhle zavřeném stadionu nehrál, jsem zvědavý, jak bude vidět balón. Je to důležité, pod světly vypadá všechno trochu jinak," vysvětluje Martin Červenka, společně se zámořskou posilou Ericem Sogardem patrně nejlepší z českých hráčů. „Budeme agresivní, budeme bojovat a uvidíme, co se stane," plánuje před turnajem Červenka.

Manažerem i hráčem je baseballista Lukáš Ercoli. Vydrží v této dvojroli také pro podzimní ME?Video: Sport.cz

Hráči čelí už při přípravě obrovskému zájmu japonských médií. Televizní štáb byl v Aošimě po celou dobu jejich pobytu, největší zájem měli o někdejšího hráče MLB Sogarda či Červenku, který měl z Čechů nejblíž do MLB. Na letišti ale domácí Japonci poznali také Martina Schneidera. „Hello Šnajdy!" pokřikovali na něj fanoušci, jež český tým a hasiče z Olomouce znali z dokumentu, který natočil v Praze tým Major League Baseball. O Schneiderovi psali dokonce v New York Times.

„Je to něco, co nikdo z nás nikdy nezažil. Je o nás obrovský zájem a nás to těší. Věřím, že to pomůže získat víc fanoušků, dětí a ukáže se, jaký skvělý sport baseball je," pochvaluje si mediální pozornost trenér Chadim, třebaže to znamená větší časové zatížení zejména jeho samotného, ale také některých nejobletovanějších hráčů. Už na přípravných zápasech byly desítky fanoušků, kteří čekali dokonce na podpisy. „Normálně dáme jeden rozhovor za rok," usmívá se Chadim, sám respektovaný neurolog.

V týmu je na čtyřicet mužů a podle kouče je to občas složitější. „Ze všech kluků stříká testosteron, takže každý den řešíme nějaké ty drobnůstky. Bylo by asi moc jednoduché, kdybychom procházeli rajskou zahradou, takže není to tak, že se všichni usmíváme od rána do večera, to je totiž misson impossible," culí se Chadim, ale ujišťuje, že baseballisté jsou na turnaj připraveni. „Držíme při sobě, se vším se umíme vyrovnat, jdeme krok za krokem. Budeme bojovat, jsme maximálně odhodlaní," slibuje trenér.

Reklama

Související témata: