Hlavní obsah

Hotovo! Neusser jako předseda Národní sportovní agentury končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Filip Neusser 30. listopadu skončí jako předseda Národní sportovní agentury (NSA). Dohodl se na tom s premiérem Petrem Fialou, který to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci. Zatím není jasné, kdo nahradí Neussera v čele úřadu, který rozděluje státní dotace na sport. V médiích se hovoří o současném šéfovi Českého veslařského svazu Ondřeji Šebkovi, ale Fiala to odmítl komentovat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tisková konference předsedy vlády Petra Fialy (ODS) a předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera.

Článek

Neusser nemá magisterský titul, který po předsedovi NSA požaduje projednávaná novela zákona o sportu. "Mohl bych být ve funkci, než by novela zákona vešla v platnost, ale tím bych nezachoval potřebnou kontinuitu," vysvětlil předseda NSA, proč byl ochoten odejít dříve. Do konce měsíce agentura vypíše dotační programy pro rok 2023 a v lednu se pak už pod novým vedením začnou peníze vyplácet.

"Se změnou ve vedení nedojde ke zpoždění ve vyplácení dotací," ujistil Fiala.

Nedostatečné vzdělání podle něj nebylo důvodem Neusserova odchodu. Myslí si, že změny v NSA přispějí ke zlepšení důvěry a stabilitě ve sportovním prostředí. "Nepanuje tam dobrá atmosféra. Ne všechno se dařilo, třeba i z hlediska vztahu mezi obcemi a Národní sportovní agenturou a další věci. My jsme dospěli k závěru, že v této chvíli bude lepší, když součástí všech připravovaných změn bude i změna ve vedení agentury," řekl.

Už pro sobotní vydání Práva, které jeho odchod ke konci listopadu avizovalo, Neusser řekl: "Já na své funkci nijak nelpím, jde mi o to, aby případné změny nenabouraly procesy, jako jsou vypsání výzev pro mládežnické sportovní kluby či svazy. Český sport je vinou covidu a drahých energií v největší krizi za posledních 30 let a poslední, co by potřeboval, je krize vyvolaná politickými změnami."

Zmíněná novela zákona zároveň chce zavést, aby vedle předsedy organizaci spoluřídila také pětičlenná rada, tak aby přestala být podle předkladatelů NSA "one-man show". Na všechny kroky bude ještě dohlížet desetičlenná kontrolní komise.

Leckdo z opozičních politiků namítá, že nutnost magisterského titulu byla v novele napsána účelově, aby se šlo "elegantně" Neussera zbavit. A byť na obecné proměně fungování NSA panuje politická shoda, tak právě nutnost titulu rozděluje. NSA je považováno za "malé" ministerstvo sportu a je-li šéf NSA ekvivalentem ministra, který žádné vzdělání nepotřebuje, pak tato povinnost zaráží.

"Kvůli tomu nemohou být šéfy NSA třeba Petr Čech nebo Pavel Nedvěd. To jsou vysocí manažeři v organizacích, které mají několikrát vyšší rozpočet než NSA. A my je zbytečně diskvalifikujeme," řekl v září ve Sněmovně poslanec Ondřej Babka (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, ilustrační foto.

Předkladatelé novely si však stojí za tím, že jde o odbornou funkci a vzdělání vyžaduje. "Můj názor je, že pokud zákon nevyžaduje magisterský titul u velmi odborně zaměřených ministrů, jako je například ministr zdravotnictví, tak chtít vysokoškolský titul po předsedovi sportu nedává absolutně žádný smysl," řekl Neusser Právu.

Neusser byl po Milanu Hniličkovi druhým šéfem NSA. Zviditelnil se  jako kritik a protikandidát předsedy Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřího Kejvala při volbách vedení ČOV, jmenoval do čela NSA loni v květnu premiér Andrej Babiš.

Kdo bude novým předsedou NSA, není jasné. "Jednání jsou teprve před námi a žádná jména, která se objevují ve veřejném prostoru, nebudu komentovat," uvedl Fiala. Nevyjádřil se tak ani k tomu, zda je ve hře současný šéf veslařů Šebek. Ten požadované vzdělání má. Navíc je jako regionální politik premiérovým spolustraníkem z ODS.

Reklama