Hlavní obsah

IBA informovala MOV, že splnila všechny reformy nutné k setrvání boxu na OH

Mezinárodní boxerská asociace (IBA) oznámila, že splnila všechny požadavky Mezinárodního olympijského výboru (MOV), které byly podmínkou k setrvání boxu v programu olympijských her. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: @ IBA facebook

Předseda světové boxerské asociace IBA Umar Kremljov (vlevo) na archivním snímku.

Článek

IBA je řadu let ve sporu s MOV, který ji kvůli problémům v oblasti řízení, financí, rozhodování zápasů a etiky suspendoval už v roce 2019. Poté jí také odebral pořádání olympijského turnaje v Tokiu i kvalifikace na hry v roce 2024.

Box byl navíc podmíněně vyřazen z her v roce 2028, pokud nepřistoupí k zásadním reformám, které nyní IBA podle zprávy adresované MOV dokončila. Asociace kvůli tomu také uvedla, že jakékoliv sankce vůči ní by nyní byly protizákonné.

"Udělali jsme, co jsem mohli, abychom odstranili všechny pochybnosti MOV ohledně vedení, financí i důvěryhodnosti. Jsme toho názoru, že všechny požadavky jsme splnili," uvedla IBA ve zprávě.

Jedním z bodů kritiky byla přílišná závislost asociace na financích od Gazpromu, mimo jiné i kvůli ruské invazi na Ukrajinu. IBA však uvedla, že smlouva se společností skončila v prosinci 2022 a nebyla obnovena.

Reklama

Související témata: