Hlavní obsah

Ideální prototyp do Velké pardubické. V mých očích je ale stále děcko, říká o vítězi trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdobí ho schopnost předvést v klíčových momentech to nejlepší. Osmiletý hnědák Mr Spex už podruhé ukázal, že i když v kvalifikacích na Velkou pardubickou nezáří, hlavní závod je pro něj úplně jiná disciplína. Podle trenéra byl letošní vítěz nejslavnějšího českého dostihu už od mala ideálním koněm pro dostihy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz 132. ročníku dostihového závodu Velká pardubická žokej Lukáš Matuský líbá svého koně Mr Spexe.

Článek
Fotogalerie

„Je mu sice už osm, ale v mých očích je pořád velké děcko. Myslím, že takového koně by chtěl mít každý. Je bezproblémový na ošetřování i ježdění, navíc hodný, takže na něj může sednout kdokoliv," rozplýval se po nedělním triumfu na závodišti v Pardubicích trenér Luboš Urbánek.

Mr Spex byl v roce 2021 třetí, letos protnul pomyslnou cílovou pásku jako první. Roviny nikdy neběhal, jako tříletý začal rovnou nad proutěnými překážkami. „Od mala výborný kůň, nemuseli jsme ho předělávat. Už ve dvou letech byl excelentní skokan. Nikam se nežene, fláká se a má dobrý konec. Ještě je to ultravytrvalec, ideální prototyp do Velké pardubické," dodal Urbánek.

Majitel stáje Lokotrans Karel Jalový pořídil Spexe před šesti lety na dražbě. Sám se ale akce neúčastnil. „Jel tam Zdena Koplík a já mu říkal, že pokud bude do deseti tisíc eur, ať ho koupí," prozradil s tím, že celková cena nakonec byla osm a půl tisíce eur, tedy více než 200 tisíc korun.

Růžové barvy stáje Lokotrans v minulosti nosíval i hnědákův polobratr Maltamo. „Vyhrál tady v Pardubicích jeden dostih, byl v tréninku u pana Váni. Mr Spexe jsem koupil, protože se mi líbila jejich máma Malatesta," vzpomínal Jalový.

Opět famózní finiš

Zatímco loňské třetí místo zaznamenal žokej Jan Kratochvíl, pod letošním triumfem je podepsaný jeho slovenský kolega Lukáš Matuský. Ten ovládl Velkou pardubickou už v roce 2020 s Hegnusem.

„Každý kůň je specifický. Závody ale měly stejný průběh, motal jsem se kolem páté pozice a na trávě zaútočil. Oba koně ukázali famózní finiš," srovnával Matuský dva životní dostihy.

Reklama

Související témata: