Hlavní obsah

Myškovo čekání pokračuje. S Imphalem skončili na Taxisově příkopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani na dvacátý pokus to nevyšlo. Žokej Jaroslav Myška nedělní 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou nedokončil, osudným se mu stal slavný Velký Taxisův příkop. Po dostihu byl ale rád, že se jak jemu, tak devítiletému hnědákovi Imphalovi nic vážného nestalo.

Foto: David Taneček, ČTK

V pádu žokej Jaroslav Myška na koni Imphal a žokej Marek Stromský na koni Dusigrosz.

Článek

„Zaplať pánpůh, že nic nebolí, takže už dobrý. Trochu se mi zadíval, odskočil z dálky a taxisem jen tak prohulil. Trefil hranu. Ale je dobře, že příkop byl upravený, jinak by kůň mohl mít vážné zranění," popsal 43letý Myška.

Před nejpopulárnějším a nejtěžším skokem pardubického dostihu se nacházel na třetí pozici, několik metrů kolem sebe neměl žádného ze soupeřů. „Nebylo to moc pořádně rozjeté, byli jsme tam jen Stretton, Player a my. Nebyl to moc poctivý dostih," vzpomínal žokej.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Jaroslav Myška na koni Imphal na Taxisově příkopu během 132. ročníku dostihového závodu Velká pardubická.

To, že Velkou pardubickou nedokončil, ho po závodě hodně mrzelo. „Samozřejmě škoda, že jsme spadli," povzdychl si. Vzápětí se ale na jeho tváří objevil tradiční úsměv. „Na druhou stranu jsme oba v pořádku, Imphal bude závodit dál," zdůraznil.

Foto: David Taneček, ČTK

Vítěz osmiletý hnědák Mr Spex s žokejem Lukášem Matuským (druhý zprava) překonávají Velký Taxisův příkop. Vlevo vpádu Imphal s žokejem Jaroslavem Myškou.

Pro Myšku to nebyl první karambol na taxisu. V roce 2007 byl v sedle Maskula jedním z hlavních aktérů skrumáže, která vedla k pádu, zlomenině vřetenní kosti a posléze k smrti koně Cieszymira.

„Maskul tehdy před skokem hodně brzdil a jen zahučel do příkopu. Nebylo to tak dramatické. Teď se Imphal nevyhrabal, skočil moc dolů," popsal po patnácti letech.

Imphal, kterého trénuje Stanislav Popelka, zazářil hlavně v poslední kvalifikaci, když s přehledem vyhrál. Podle sázkových kanceláří patřil do užšího okruhu favoritů. Šance na úspěch však zhatila již čtvrtá překážka téměř sedm kilometrů dlouhého dostihu.

„Přesně nevím, co se stalo. Připadalo mi, že udělal velký skok a nebylo tam žádné jiné zavinění. Taxis je však takto určitě bezpečnější," pravil bezprostředně po dojezdu Popelka a narážel na úpravy, které udělal skok méně náročný.

Zda Myška prolomí dlouhou sérii a dočká se triumfu ve Velké pardubické, uvidíme možná už příští druhou říjnovou neděli. Nejblíže triumfu byl v roce 2021, s Evženem doběhl druhý. Na svém kontě má také dvě třetí, tři čtvrtá a tři pátá místa.

Reklama