Hlavní obsah

Infarktový průběh, kritická situace. Ale prokopli jsme bublinu, jásal kouč vítězných baseballistů

Dost možná se dá na modlení. „Baseballový bůh nás má rád," hlesl trenér Pavel Chadim po dramatickém prvním zápasu českého týmu v historii na prestižním turnaji World Baseball Classic v Tokiu, který senzačně vyhráli nad Čínou 8:5. Zápas byl jako na houpačce, nejprve jasné vedení, krize v sedmé směně a obrat skóre a nakonec tříbodový homerun Martina Mužíka a euforie v dugoutu. „Ten tým je neuvěřitelně silný, soudržný, kompaktní a projevil dneska obrovskou víru a vůli po vítězství. Ti kluci jsou neuvěřitelní," měl jen slova chvály Pavel Chadim.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání ČR - Čína Video: sntv

 
Článek

Před turnajem měl hlavní cíl – neskončit po základní skupině poslední, což by znamenalo setrvání v turnaji i za čtyři roky. To se stane v případě, že Čína už na turnaji nevyhraje. Nyní ale Chadim myslí dokonce výš. „Chceme ukázat, že evropské týmy mají své místo na světové scéně. A postoupit ze skupiny," cituje tisková zpráva české reprezentace další plán kouče. Nemluvil v euforii, ale po zralé úvaze. „Se vší pokorou, opakuji se vší pokorou," upozornil.

Průběh zápasu byl infarktový. „Vypadalo to, že to máme pod kontrolou, ale pak nemohl Šnajdy (Schneider) najít strike zónu," komentoval Chadim. Český tým se z toho dostal, ale v sedmé směně Číňané nachytali Matěje Menšíka mezi metami při snaze o krádež a bylo zle. „Najednou ryc pic, jak to v baseballu bývá, a bylo zle. A pak se stal zázrak," řekl Chadim. „Ten zápas trval čtyři hodiny, a kdo něco takového zažil, tak ví, že to je fyzicky náročné. Ale díky Martinovi můžeme slavit, což je neuvěřitelné, ještě mi to moc nedochází," prohlásil po vyčerpávajícím zápase.

Čeští baseballisté mají vlastní pivo. Uvařili si ho z japonského chmele pro World Baseball ClassicVideo: Sport.cz

Když Martin Mužík odpálil v poslední směně fantastický tříbodový homerun, Chadim se v dugoutu doslova modlil. Rána totiž byla hraniční, málem skončila za levou stranou výseče. „Říkal jsem si, ať to hlavně neskončí vedle. Bylo to o pár metrů, říkal jsem - nezatáčej, nezatáčej," prozradil kouč.

Manažerem i hráčem je baseballista Lukáš Ercoli. Vydrží v této dvojroli také pro podzimní ME?Video: Sport.cz

Přestože v poslední směně tým zažíval kritickou situaci, zůstal koncentrovaný. Kapitán Petr Zýma všechny uklidňoval, kouč vyzýval k bojovnosti. „Dokud není konec, není skutečný konec," měl jasno Chadim. „Nálada i přes krizi byla relativně pořád koncentrovaná, každý pracoval na svých úkolech, ale čas zrychloval. Až Martin ho zastavil," pousmál se trenér, který pracuje v Brně jako neurolog.

Nadhazovači, to v baseballu bývá klíč k úspěchu. Daniel Padyšák odházel fantastické čtyři směny, Martin Schneider se sice trápil, ale situaci nakonec zvládl. Michal Kovala byl na hřišti v době krize, ale Marek Minařík konec zápasu ustál. „Všichni ještě mohou v turnaji házet, to byl náš cíl. „Chtěli jsme si Míňu (Minaříka) nechat na Japonsko, aby házel proti Ohtanimu, což nevyšlo, ale jsme rádi, že to dopadlo dobře," hodnotil Chadim a prozradil, že proti Japonsku začne nadhazovat Ondřej Satoria.

Američané v české baseballové reprezentaci. Dva mají české maminky, dva české manželkyVideo: Sport.cz

Baseballisté vnímají, že dnešním vítězstvím způsobili v České republice fanouškovskou euforii. Dosud mnoho let žili jen ve své komunitě, ale nyní je zná skoro celý národ. „Pokud se kvalifikujeme do WBC i za další čtyři roky, bude to obrovská motivace pro mladé kluky a talenty, které máme, kteří tam budou chtít hrát. Prokopli jsme baseballovou bublinu, nyní nás budou sledovat všichni fanoušci. Věříme, že si další dny ještě užijeme a o baseballu se doma bude vědět ještě více, víc lidí bude hrát baseball," věřil.

Reklama