Hlavní obsah

Jak neopakovat průšvih z Tokia? Pomoct má třetí test i třetí očkování

Michal OsobaSport.czPrávo

S mementem covidového průšvihu při letu do Tokia chystá Český olympijský výbor opatření pro zimní hry v Pekingu. Budou ještě přísnější, než požadují pořadatelé. Ale zajistí, aby se nikdo ze sportovců nenakazil? „Stoprocentní vyloučení vzdušného přenosu respirační nákazy je téměř nemožné,“ ví hygienička Jarmila Rážová, která na opatřeních spolupracovala.

Foto: Ivana Roháčková

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Článek

V radě expertů zasedla i další známá jména jako Jiří Beran, Marián Hajduch, Zdeňka Jágrová či exministr zdravotnictví Roman Prymula a předsedá ji šéflékař ČOV Jiří Neumann, jehož na webu Bezfrazi.cz nařkl beachvolejbalista Ondřej Peršučič z navádění k falšování testů v Tokiu.

„Stojíme za ním, pro mě je nedocenitelný. Na sympóziu v Dříteči padlo i poděkování a slova, že je skoro zázrak, že se nikdo mimo letadlo jiný v letadle nenakazil,“ zastal se ho sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

S jakými závěry tedy rada přišla? Faktická povinnost očkování je jasná dlouho dopředu, pokud sportovec nehodlá absolvovat 21denní karanténu. „Nemám zprávy, že by měl jet na hry někdo, kdo není očkován,“ říká Doktor. Podle trenéra reprezentace hokejistek Tomáše Paciny nejsou očkovány tři hráčky z kádru, stejně na tom byl i útočník Roman Červenka.

Teď rada doporučuje i třetí dávku očkování. „Hlavně u doprovodu, ale i u sportovců, samozřejmě po konzultaci s lékaři svazů a týmů, aby jim to nenarušilo přípravu,“ líčí Jágrová.

A samotný let? I do Pekingu vyrazí část výpravy nechvalně proslulým speciálem, jen tentokrát v přísnějším režimu. Kromě toho, že se na palubu nedostane nikdo nenaočkovaný, projdou všichni zúčastnění hned třemi testy.

Povinné jsou od organizátorů do 96 a 72 hodin před letem. „A třetí proběhne ještě cestou na letiště a před odbavením budeme znát výsledky, přístroj je umí vyhodnotit do hodiny,“ říká Doktor.

Reklama

Související témata: