Hlavní obsah

Kauzy s dotacemi? Není to obecný stav, ale pochybení jednotlivců, tvrdí šéf českého sportu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2024 je nabitý velkými sportovními akcemi. Ale jeho úvod je v Česku bohatý i na kauzy spojené s využíváním státních dotací, které se dotkly hned dvou velkých svazů. U tenisového je pět lidí obviněno policií, která zasahovala i na Svazu lyžařů. Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek tak vnímá, že reputace českého sportu utrpěla.

Foto: Petr Hloušek, Sport.cz

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek při návštěvě podcastu Mixzóna

Článek

Musíte teď politikům často vysvětlovat, proč přibylo v českém sportu podobných kauz?

Logicky dotazy přicházejí, ale je třeba oddělit, že nedocházelo k pochybení na straně rozdělování dotací, ale pochybení, která jsou předmětem kauz, jsou na straně příjemců dotací.

Ale pochybení se týkají nakládání se státními prostředky. Funguje dostatečně kontrola ze strany Národní sportovní agentury?

Funguje, protože ta zjištění odhalila ještě před zásahem policie u tenisového svazu. I s našimi omezenými možnostmi jak z pohledu personálu, tak z toho, že samozřejmě nedisponujeme žádnou sledovací technikou, jsme dospěli ke stejným závěrům, jaké jsou prezentovány v médiích. Nemůžu se vyjadřovat k vyšetřování, jsem vázán mlčenlivostí, ale kontrolní mechanismy fungují, i když pracujeme na jejich dalším vylepšení.

Sport tvrdě bojoval, aby pro letošní rok získal stejný objem prostředků jako v minulém roce. Nebojíte se, že důsledek kauz může příště pocítit i finančně?

Určitě to není dobrá reputace, proto vysvětlujeme, že došlo k pochybení jednotlivců. Chci se ohradit, že by to byl obecný stav sportu. To je urážlivé pro řadu dobrovolných trenérů a funkcionářů, kteří to dělají ve volném čase na úkor rodin. Pracujeme na posílení kontroly i edukace a zejména u velkých sportů, které přijímají největší dotace, chceme v horizontu dnů představit konkrétní kroky.

Čistému sportu pomůže aplikace
Antidopingový výbor (ADV ČR) ve spolupráci s Národní sportovní agenturou spustil novou aplikaci pro mobilní telefony Čistý sport. V něm sportovci napsáním názvu léku či naskenováním čárového kódu okamžitě zjistí, zda obsahuje nějakou zakázanou látku. Ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv je v databázi skoro 65 000 léků. „Netýká se potravinových doplňků. Ty nejsou regulovány, není je tak možné analyzovat,“ upřesňuje šéf ADV ČR Martin Čížek.

Zastavme se konkrétně u tenisu, který musí vracet téměř třicet milionů na dotacích. To pocítí i na pořádání turnajů pro mládež.

Samozřejmě nechceme za pochybení jednotlivců trestat sportovce a už vůbec mládežníky. Komunikujeme s lidmi z aktuálního vedení svazu, aby se situace řešila a finanční podpora, která bude pod větší kontrolou a ve větší kooperaci s NSA, mohla probíhat i letos.

Ale svaz zřejmě ani nemá prostředky na vrácení dotace. Nemáte obavy o jeho minimálně dočasný kolaps?

Obavy jsou na místě, je to nepříjemné. Zabývá se tím svaz a my jsme připraveni v rámci našich možností nabídnout součinnost do budoucna. Ale u těch pochybení z naší strany žádný přístup mimo nastavené regule není možný.

Co se stane, když svaz dotaci nevrátí?

V týdnu po 15. dubnu by mělo vyjít společné komuniké Národní sportovní agentury a tenisového svazu k tomu, aby se to v budoucnosti neopakovalo. Zatím bych nechtěl predikovat. Výkonný výbor tenisového svazu zasedá každý týden, ale finální řešení přijde po uplynutí výzvy k navrácení dotace, která byla použita v rozporu s pravidly.

Jaká je v současnosti z pohledu Národní sportovní agentury situace u lyžařského svazu?

V tuhle chvíli o ní nevím nic, naše kontrola teprve začala, nemám další informace.

Na Světový pohár ve Špindlerově Mlýně dostal od NSA 55 milionů, přesto skončil ve ztrátě. V momentě, kdy se náklady na marketing měly vyšplhat na 19 milionů, přijde vám takové hospodaření v pořádku?

Přidělení dotace proběhlo v roce 2022, kdy jsem nebyl v čele NSA. Ale prošlo standardním schvalovacím procesem. Víc se k tomu teď nemůžu vyjadřovat.

Může být případné pochybení komplikací pro další Světové poháry, které chce svaz chystat? Na příští zimu třeba ve snowboardkrosu s Evou Adamczykovou…

My přistupujeme k dotačním výzvám ke všem stejně. Pokud dostaneme žádost, budeme postupovat v souladu s našimi pravidly. A pokud by tam bylo prokázáno nějaké provinění, je to k tíži žadatele. Ale určitě teď nebudu říkat, že to je vyloučené.

Do Špindlerova Mlýna se má vrátit slalomový Světový pohár za dva roky…

Předpokládám, že budou žádat o dotaci, zpracujeme podklady, a když se bavíme o sportovních akcích mimořádné důležitosti, stejně podporu schvaluje přímo vláda. Pokud by tam bylo pochybení, o kterém teď nevím, problematické by to bylo.

Bude NSA prověřovat i zjištění Mladé fronty Dnes, podle nichž byly pro hokejové mistrovství světa podsazeny příjmy ze vstupenek, díky čemuž se dosáhlo na dotace?

Já ten článek vnímal spíš jako obecnou úvahu, jestli je problém, když pořadatelé budou generovat nějaký zisk. Myslím, že to není teď na pořadu dne. Máme schválenou žádost, tam žádné nesrovnalosti neevidujeme.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.