Hlavní obsah

Koníček, který zazářil. Měl obrovský potenciál, říká trenérka o hrdinovi Velké pardubické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmiletá práce se vyplatila. „Sacamiro měl od začátku obrovský skokanský potenciál,“ řekla o vítězném koni letošní Velké pardubické jeho trenérka Eva Petříková.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sacamiro a Jan Faltejsek finišují na prvním místě ve Velké pardubické 2023.

Článek

„Pořád ještě nevím, že jsme vyhráli. Dojde mi to v dalších dnech, možná za týden. Děje se něco krásného. Je to jen náš koníček, bavíme se tím a teď ten koníček dokázal vyhrát,“ hledala slova na první pohled dojatá Petříková. Po dostihu musela vyřešit ještě jednu důležitou věc. „Jsem učitelka, asi si vezmu dovolenou,“ usmívala se.

Sacamira získala do Jezdeckého oddílu Beňov na Přerovsku jako tříletého. „Začínali jsme od samých začátků, chodil do haly, dělal klasickou sportovní gymnastiku a posouval se dál,“ popisovala cestu nového vítěze nejprestižnějšího českého dostihu.

Až v pěti nebo šesti letech se Sacamiro začal posouvat dál. V momentě, kdy přešel z rovinových dostihů na proutěné překážky. Jak ale řekla Petříková, byl vždy výborným skokanem a k tomu ho zdobí vynikající závěr. Právě závěrečné desítky metrů rozhodly definitivně v jeho prospěch. Jak druhý Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším, tak třetí Star s Markem Stromským neměli šanci.

Sacamiro, vítěz srpnové kvalifikace, byl podle sázkových kanceláří favoritem Velké pardubické. „Sledovali jsme kurzy, ale mimo hlavní centrum dění. V naší malé vesničce nás nikdo nehledal,“ culila se Petříková.

V sedle Sacamira byl zkušený žokej Jan Faltejsek, jenž vyhrál Velkou pardubickou už pošesté v kariéře. Na absolutní rekord legendárního Josefa Váni staršího mu chybí ještě dva triumfy.

Reklama