Hlavní obsah

Vítěz Velké pardubické Faltejsek: Mám štěstí na koně. Na rekordy nehraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svůj v pořadí šestý triumf ve Velké pardubické čekal žokej Jan Faltejsek pět let. V neděli se to povedlo s desetiletým valachem Sacamirem, který byl už před dostihem pasován do role největší favorita. Rozhodl skvěle zvládnutý závěr.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jan Faltejsek vyhrál s koněm Sacamirem 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou

Článek

Kdy jste si pomyslel, že opravdu můžete vyhrát?

Až po poslední překážce. Předtím mezi vodami měl velký nástup Star a věděl jsem, že bude hodně těžké ho porazit. Počkal jsem si, navíc jsem se v tu chvíli neměl ani kam posunout. Sacamiro dostal čas si odpočinout a pak byl nejlepší. Všichni víme, že má skvělý závěr, už několikrát to prokázal.

Bezprostředně po dostihu nedáváte emoce moc najevo. Jak se doopravdy cítíte?

Je to super, asi mi to dojde až později. Příští rok je ale Velká znovu, vede k ní dlouhá cesta. Důležité je, aby byli zdraví koně, dále ochotní majitelé, kteří budou dávat do našeho drahého sportu peníze, dále odpovídající podmínky a zapálení u trenérů. Pak je vše dobré. Ale samozřejmě mám radost, hlavě pro rodinu Petříků, Sacamiro je jejich osobní kůň. Taková věc se stane jednou za život.

Vám už pošesté.

Jsem profesionál, přesedám z koně na koně. Snažím se samozřejmě najít ty nejlepší, mám trochu štěstí, že mě tak trochu sami potkávají. Často jezdím favority, což je na jednu stranu obrovská zodpovědnost, na druhou velký předpoklad k úspěchu. Já to mohu jen zkazit. Musím také všem moc poděkovat. Bez majitelů a trenérů bych nikdy nedosáhl toho, o čem se teď bavíme.

Jak daleko je rekord Josefa Váni staršího, jenž Velkou pardubickou ovládl osmkrát?

Opravdu hodně. Velká je jednou za rok, jde o hodně specifický dostih. Já na rekordy nehraji, snažím se pracovat pro zvířata a lidi, kteří se o ně starají.

Kvůli nedávným pádům byl váš start ohrožen. Jak těžký den máte za sebou?

Opravdu těžký, zdravotní stav se naštěstí postupem času zlepšoval. Vazy se zahřály a byl jsem schopen závody absolvovat. Byli jsme připraveni i na variantu, že to nepůjde.

V čem je Sacamiro výjimečný?

Obrovský skokan. Dává do toho sílu i respekt. Člověk jede na překážku a cítí se bezpečně. Je mu deset, zesílil a získal zkušenosti. Opakuji se, ale vše je práce trenérů, jak se o něj dobře starají. Teď byl finální den, který se povedl.

Dá se připodobnit ke koním, se kterými jste triumfoval v minulosti?

Těžko říct. Museli by se potkat proti sobě v relativně stejných podmínkách. Samozřejmě Orphee des Blins je legenda, vyhrála třikrát po sobě. Tzigane Du Berlais a Charme Look už vítězství nezopakovali. Proč? To nevím. Teď uvidíme, jestli Sacamiro dokáže na svůj úspěch navázat.

Reklama