Hlavní obsah

Kostelecký po zranění ramene a dovolené opět střílí

Po olympijském stříbru z Tokia a vítězství ve finále Světového poháru přivítal brokový střelec v disciplíně trap David Kostelecký pozdější začátek přípravy na novou sezónu. Ten však nebyl úplně bez komplikací. Poranil si rameno a musel vynechat nejen střílení, ale i tenis. „To mě mrzelo hodně, protože ho miluju. Ale bylo dost času se dát dohromady,“ říkal už spokojeně. Příjemným zpestřením byla i rodinná dovolená na horách.

Foto: Ivana Roháčková, Právo

David Kostelecký.

Článek

V květnu oslaví 47. narozeniny, na konec kariéry ale olympijský vítěz z Pekingu 2008 nemyslí. „Pařížská olympiáda je sice nadohled, o účastnická místa se bude bojovat už letos, ale pořád je to víc než dva roky. V mém věku si nekladu dlouhodobé cíle, bude záležet na zdraví a motivaci, kterou stále mám. Významnou roli v tom hraje i fakt, že mám skvělého parťáka a kamaráda Jirku Liptáka. V Tokiu mě porazil, ve finále svěťáku jsme si první a druhou pozici vyměnili. Ve dvou se nám to opravdu lépe táhne, zvlášť když bydlíme tři kilometry od sebe," rozpovídal se Kostelecký.

Co se týká zimní přípravy, má už několik let osvědčený recept. „Připravoval jsem se klasicky po svém. Posilováním, tréninkem kardia, saunou. Jen to rameno program trochu změnilo. Není důvod k obavám, že by něco chybělo. Docela si užívám i to, že nemusíme zatím nikam cestovat. Vrchol sezóny, světový šampionát, kde budou ve hře čtyři místa pro Paříž, je až koncem září. Myslím si, že by pro nás mohlo být i prospěšné, že jsme letos začali trochu později," konstatoval.

Brokovnice ale v koutě neležela. „Chodili jsme průběžně střílet, pokud to počasí dovolilo, střídali jsme Brno a Holasice. Když to šlo, vystříleli jsme i dvě stovky terčů. Úplně přestat by nebylo dobré, je třeba se udržovat tak říkajíc v chodu, protože na prvních závodech v březnu bychom vlastně začínali od začátku," pravil.

Oproti minulosti změněný program závodů měl i další důvod. „Zvolili jsme klidnější start i kvůli rozpočtovému provizoriu. Není úplně jisté, kolik bude financí, takže jsme dělali přípravu odzadu, tedy od zářijového mistrovství světa, abychom měli jistotu, že budeme moci zaplatit ty nejdůležitější závody. První Světový pohár měl být v Maroku, ale zrušili ho ještě v lednu. My jsme se ještě rozhodli vypustit svěťák na Kypru, který je začátkem března, ušetříme tak nějaké finance a snad se ještě i vyhneme vlně omikronu. Měli bychom začít soustředěním v půlce března v Itálii, na to navážeme závodem v Trnavě a závodem v Plzni," vypočítal Kostelecký.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Kostelecký (zleva), David Lafata, Jiří Lipták a Jakub Tomeček při společném střeleckém setkání v Brně.

Do Itálie se vrátí v půlce dubna na závod Světového poháru. Tím vlastně začne ostrá část sezóny. Zatím ale není stoprocentně jistá účast na Světových pohárech v Baku, turecké Konyi a v červenci v korejském Čangwonu. Na evropském šampionátu v srpnu v Moskvě ani na světovém v září v Osijeku však chybět nebudou.

Reklama

Související témata: