Hlavní obsah

Krpálek si pro vyznamenání nepřijde. Neumím si to představit, když se na Ukrajině umírá

Na olympiádě v Tokiu napsal jeden z nejúžasnějších sportovních příběhů, který mu vynesl kromě zlaté medaile i titul Sportovec roku. Pro další poctu si ale nepřijde, dvojnásobný olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek si odmítá osobně převzít státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek vyhrál novinářskou anketu Sportovec roku 2021. Státní vyznamenání si ale nepřevezme.

Článek

Několikrát odložený slavnostní ceremoniál proběhne v pondělí ve Vladislavském sále. Předávání vyznamenání bylo odkládáno kvůli koronavirové pandemii a poté i kvůli léčbě hlavy státu v Ústřední vojenské nemocnici.

Když už se zdálo, že slavnostnímu aktu nic nebude bránit, rozhořel se vojenský konflikt na Ukrajině, kam vpadla ruská vojska. A právě kvůli zuřící válce nepřijde Krpálkovi vhodné se nyní ceremoniálu zúčastnit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lukas Krpalek (@lukaskrpalek)

„Udělení státního vyznamenání si velmi vážím. Je to pro mě pocta, asi největší, jaká může v nesportovním životě být. Bohužel se musím z pondělního slavnostního předávání omluvit," oznámil na svém instagramovém účtu.

„Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast," vysvětlil Krpálek.

Do obrany vlasti už se zapojila se zbraní v ruce celá řada ukrajinských sportovců. Někteří boj o přežití svého státu proti ruským agresorům již bohužel zaplatili svými životy.

Reklama