Hlavní obsah

Kůrková: To není obhajoba, svět už je jinde

Střelkyně Kateřina Kůrková jede na nadcházející mistrovství světa, která se koná v chorvatském Záhřebu, jako úřaduijící šampiónka ve vzduchové pušce. Přesto tvrdí, že střelecký svět se od posledního mistrovství světa, které se konalo před čtyřmi roky, velmi změnil, protože jeho výkonnost šla ohromně nahoru. Proto se ani naše oplympijská medailistka jako obhájkyně necítí.

Foto: Archiv

Mistryně světa Kateřina Kůrková se sestrou Alenou (vlevo) a otcem-trenérem Petrem Kůrkou.

Článek

V Záhřebu budete obhajovat titul mistryně světa ve vzduchové pušce. Cítíte nervozitu?

Necítím, protože to není obhajoba v pravém smyslu slova. Svět už je jinde. Čtyři roky jsou ve sportovní střelbě strašně dlouhá doba. Stojím vlastně zase na začátku.

V jaké jste psychické pohodě a střelecké formě?

Psychická pohoda je dobrá. Forma ucházející, ale na té se může kladně i záporně projevit každý den a hlavně bude záležet, jak na tom budu v průběhu samotného závodu.

V čem jste se vy a střelba za čtyři roky změnily?

Jsem o ty čtyři roky starší... A snad i zkušenější. Střelba šla výkonnostně ohromně nahoru, a to nejen ve světě, ale i u nás doma.

Kde vidíte největší soupeřky v boji o titul?

Všude kolem sebe a patří k nim i moje kolegyně z družstva Pavla Kalná s Adélou Sýkorovou, což je z pohledu týmové soutěže zase výhoda. Kandidátek na nejcennější medaili je určitě kolem dvaceti.

Ve čtyřech letech mezi světovými šampionáty jste získala medaile na olympiádě v Aténách, zlaté máte z mistrovství Evropy, na stupních vítězů jste stála ve Světovém poháru, ale provázela vás i dlouhodobá zranění. Jaký je aktuální stav?

Měla jsem velké problémy se zády. Vleklo se to víc než rok, ale cvičením a úpravou tréninku jsem se toho zbavila. A dočasně jsem upřednostnila vzduchovku před malorážkou. K ní se ale možná ještě vrátím.

Třeba na olympiádě v Pekingu, kam už jste si vystřílela účast?

Peking je za dva roky, tak dopředu neplánuji. Vím o něm, budu se zajímat o tamní střelnici, ale teď je přede mnou mistrovství světa.

Svatba s americkým střelcem Matthewem Emmonsem, olympijským vítězem z Atén, je blíž?

Nejméně o rok. Rozhodli jsme se, že příští rok se vezmeme. Teď se uvidíme na mistrovství světa.

Reklama