Hlavní obsah

Lafata na lyžích nechce Dočkalovi udělat ostudu. Bořek nemohl nic ztratit, skončil nedávno, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen s pár fotbalisty odehrál David Lafata ve Spartě víc zápasů než s Bořkem Dočkalem a Mariem Holkem, na konci týdne spolupráci se svými častými fotbalovými parťáky znovu po několika letech obnoví. V Jizerských horách na lyžích.

Foto: Pavel Mazáč/CNC/Profimedia

David Lafata absolvoval Jizerskou 50 již v roce 2012.

Článek

Místo kopaček trojice s celkem 889 starty v nejvyšší české soutěži nasadí běžky a vydá se do stopy 56. ročníku legendární Jizerské 50.

„Těším se, ale zároveň z toho mám trochu respekt. Když jsem Jizerku běžel poprvé, byl jsem mladší a byl v nějakém tréninkovém zápřahu. Teď to asi bude bolet víc, přeci jen padesát kilometrů je padesát kilometrů," přiznává Lafata, se 198 prvoligovými góly nejlepší střelec v historii české ligy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČEZ Jizerská 50 (@jiz50)

Slavný Memoriál expedice Peru 1970 napříč Jizerskými horami běžel v roce 2012 ještě jako hráč Jablonce. „Od té doby jsem měl v hlavě, že bych si ji zaběhl rád ještě jednou. Vloni mi volali z nějakého rádia, že prý Jizerskou 50 běžím, tak jsem je zklamal, že mají špatné informace. Ale ve slabé chvilce jsem říkal, že další rok bych si ji možná zase zkusil. A když se blížila, řekl jsem si, proč ne. Zkusil jsem Maria s Bořkem, jestli by neběželi se mnou, a oni souhlasili," prozrazuje vznik nápadu Lafata.

„Výzvám se nevyhýbám, takže jsem s radostí přijal. Deset let jsem na běžkách nestál. Doufal jsem, že budu moct tuto zimu trošku potrénovat, ale podmínky mi do karet úplně nehrály. Nicméně se moc těším," prohlašuje Dočkal.

Lafata poprvé cílem projel v čase 5:16:08. „Tehdy bylo blbý počasí, z něho jediného mám strach. Nerad bych se vymlouvat, ale všichni říkali, že bylo nejhorší snad za celou historii závodu. Takže doufám, že teď to bude jen lepší a užijeme si to lépe," věří Lafata, který je z generace fotbalistů, která ještě zažila běžky jako součást kondiční přípravy.

Bořek Dočkal se těší na Jizerskou padesátkuVideo: Jizerská padesátka

Tehdy běžel například s jabloneckým parťákem Lubošem Loučkou, dnes asistentem ve Spartě. „Jeden pán nás tehdy předjížděl a Loukovi říkal, že vypadá, jako by to jel už podruhý," směje se i po letech Lafata. Zatímco on poté přestoupil do Sparty a další rok již vynechal, Loučka běžel a o téměř půlhodiny zrychlil na čas pod pět hodin.

Chtějí tuto hranici zdolat i bývalí reprezentanti? „Doufám, že poběžíme na pohodu a budeme si pomáhat. Snad nás nebude muset sbírat skútr a dojedeme za světla" vtipkuje Lafata, který kariéru uzavřel před téměř pěti lety, momentálně hraje fotbal jen za Olešník, občas zkusí i hokej. „Snažím se udržovat, abych jim neudělal ostudu. Mario neměl nikdy problémy s fyzičkou a Bořek je o hodně mladší než já. Navíc skončil nedávno, ten nemohl nic ztratit. Tak snad mě Bořek moc neprožene a potáhnou mě," uzavírá Lafata.

Reklama