Hlavní obsah

Dočkal proti Lafatovi. Bývalé sparťany rozdělila drsná výzva

Už do čtyř dnů se rozrostl program tradiční Jizerské padesátky, jejíž hlavní závod je naplánovaný v neděli 12. února. Zásluhu na tom má hned osm doplňkových závodů a bohatý doprovodný program včetně originálního souboje dvojic. V nezvyklé roli se objeví i bývalí fotbalisté Sparty.

David Lafata se připravuje na Jizerskou padesátku a na souboj s Bořkem Dočkalem.Video: Jizerská padesátka

 
Článek

Organizátoři ke svým plánům ale potřebují základní ingredienci, které se teď v českých horách moc nedostává, tedy sníh.

Dříve se slavný závod s centrem v Bedřichově jezdil začátkem ledna, v tomto termínu by musel být letos zrušen. „Ukazuje se, že přesun na únor byl dobrým rozhodnutím, v tom termínu je dlouhodobě největší pravděpodobnost, že sníh napadne,“ věří David Douša z pořádající agentury, že měsíc do startu závodů bude chladnější.

Počty přihlášek opět atakují rekordní hodnoty, podle pořadatelů zbývají na hlavní závod poslední desítky startovních čísel. Účastníci se nemusejí bát, že by o celé startovné přišli, i kdyby nastal krizový scénář a závod se musel zrušit. „Závod je pojištěn a při nedostatku sněhu by dostali 70 procent startovného, což nemá ve Ski Classics obdoby,“ říká Douša.

Bořek Dočkal se těší na Jizerskou padesátkuVideo: Jizerská padesátka

I díky účasti v elitním laufařském seriálu bude startovní pole nabité elitními závodníky zejména ze Skandinávie. Čeští fanoušci budou moct povzbuzovat letos padesátiletého Stanislava Řezáče, Jiřího Plisku, nebo třeba Maxe Novaka, švédského syna československých emigrantů.

„Těším se na nejkrásnější závod sezony s nejlepším publikem. Snad se mi povede konečně se dostat na bednu a nejlíp vyhrát. Ale hlavně Emil Persson a Andreas Nygaard budou silnými soupeři,“ vyhlásil Novak.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ondřej Moravec se na Jizerské 50 představí ve štafetě.

„Nejdůležitější jsou dva kopce. Na Rozmezí je třeba se udržet v první skupině a pak se zkusit ze Smedavy utrhnout,“ popisuje Pliska klíčové momenty závodu.

Pořadatelé ale nachystali ale i další perličky. Třeba start stříbrné štafety ze ZOH v Sarajevu 1984 ve složení Květa Jeriová, Gabriela Soukalová (dříve Svobodová), Dagmar Hromádková (Švubová), Blanka Paulů, jejichž trenérkou bude Alena Bartošová, další olympionička a medailistka z mistrovství světa 1974 se štafetou. „Jsou to už i babičky, ale začaly trénovat na kole, tak doufám, že zazáří,“ usmívala se Bartošová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jakub Kohák, jedna z osobností na startu Jizerské 50.

Ale také souboje několika zajímavých dvojic, které si můžou poměřit síly v některém ze závodů. Už teď se špičkují někdejší parťáci z fotbalové Sparty David Lafata a Bořek Dočkal.

Bývalý kanonýr nahrál pro svého rivala vzkaz přímo z jezírka, kde zrovna plaval. „I když to moc zimně nevypadá, tak zima přijde a já trénuju tak, aby mě Bořek moc neprohnal,“ vyhlásil Lafata, který už do Bedřichova v minulosti několikrát vyrazil.

Zkušenosti bývalého kapitána jsou o poznání skromnější. „Nestál jsem na běžkách asi deset let, ale výzvám se nevyhýbám. Chtěl jsem trochu potrénovat, ale podmínky mi do karet nehrají. Snad se počasí umoudří,“ doufá Dočkal. Do stopy se chystá i další bývalý sparťan Mario Holek.

Baviči, doktoři i olympijští vítězové

Na trati 30 km volně se potkají olympijští vítězové, moderní pětibojař David Svoboda a kanoista Martin Doktor, hecování doprovází souboj herců a bavičů Jakuba Koháka a Ondřej Sokola, Jan Pirk poměří síly v bitvě lékařů s Ondřejem Šebkem, Pavel Čapek se utká s kolegou komentátorem Vlastimilem Vláškem.

Časy ve štafetě si porovnají bývalý biatlonista Ondřej Moravec s Kateřinou Smutnou a dvojici výrazných lyžařských osobností, které letos oslaví padesátku, vytvořili Kateřina Neumannová a Stanislav Řezáč.

Reklama