Hlavní obsah

Liptákovi a spol. individuální soutěž na MS nevyšla

Individuální soutěž v disciplíně trap na mistrovství světa v Osijeku českým brokovým střelcům nevyšla. Olympijští šampioni Jiří Lipták a David Kostelecký se v kvalifikaci umístili až v druhé padesátce pořadí, nejlepším reprezentantem byl tentokrát Vladimír Štěpán až na 49. místě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní střelec Jiří Lipták v akci. Archivní foto

Článek

Úřadující olympijský šampion Lipták měsíc po zisku druhého titulu mistra Evropy skončil na 54. pozici. Stejně jako Štěpán nedokázal v žádné z pěti kvalifikačních položek zastřílet bezchybně. Ze 125 terčů v kvalifikaci oba minuli devět, mezi osmičku kandidátů na tři medaile a čtyři účastnická místa pro olympiádu v Paříži 2024 se dostali střelci s maximálně pěti chybami.

Olympijský vítěz z Pekingu 2008 Kostelecký sice zahájil kvalifikaci čistou položkou, ale v dalších čtyřech minul dohromady desetkrát a byl klasifikován na 63. místě. Na startu bylo 154 střelců.

Titul získal debutant na MS Američan Derrick Scott Mein před Britem Nathanem Halesem, který navázal na bronz z nedávného ME. Třetí skončil vítěz kvalifikace Jang Kchun-pchi z Tchaj-wanu a olympijský "kvótaplac" získal i indický střelec Bhovníš Mendiratta.

Ženskou šampionkou se stala Carole Cormenierová z Francie před Fátimou Gálvezovou ze Španělska a slovenskou reprezentantkou Zuzanou Rehákovou Štefečekovou. Místo na OH s nimi vybojovala i čtvrtá finalistka Catherine Skinnerová z Austrálie.

Ve čtvrtek je na programu soutěž smíšených dvojic bez českého zastoupení, v pátek budou mít muži šanci napravit si reputaci v soutěži družstev. V příštím týdnu bude brokařský šampionát pokračovat soutěžemi ve skeetu.

Mistrovství světa v sportovní střelbě z brokových zbraní v Osijeku (Chorvatsko):
Trap:
Muži:
1. Mein (USA) 33
2. Hales (Brit.) 31
3. Jang Kchun-pchi (Tchaj-wan)
...
v kvalifikaci 49. Štěpán
54. Lipták
63. Kostelecký (všichni ČR)
Ženy:
1. Cormenierová (Fr.) 31, Gálvezová (Šp.) 29
3. Reháková Štefečeková (SR)

Reklama

Související témata: