Hlavní obsah

Louda obhajuje na badmintonovém Czech Open titul, jedničkou bude Svendsen

Sedmapadesátý hráč světového žebříčku Victor Svendsen z Dánska bude hlavní hvězdou mezinárodního badmintonového turnaje Czech Open, který se od čtvrtka do neděle uskuteční v pražských Štěrboholích jako mezinárodní mistrovství České republiky. Titul bude obhajovat Jan Louda, a to v roli nasazené dvojky. Do turnaje zasáhnou také Adam Mendrek s Ondřejem Králem, mezi ženami bude nejvýše nasazenou hráčkou Tereza Švábíková.

Foto: Český badminton

Český badmintonista Jan Louda.

Článek

Nejprestižnější mezinárodní turnaj v Česku se vrací do Prahy po šesti letech. Minulé ročníky se konaly v Brně, předloni byla soutěž zrušena kvůli pandemii koronaviru.

Třiadvacetiletý Louda chce před domácími fanoušky potvrdit dobrou formu. Devětašedesátý hráč světa se před několika týdny dostal na turnaji v polském Lublinu do finále, kde prohrál s Japoncem Jušim Tanakou.

Vedle prvního nasazeného Svendsena bude ze zahraničních jmen poutat pozornost Ade Resky Dwicahyo z Ázerbájdžánu (74. místo v žebříčku BWF).

Foto: archiv Terezy Švábíkové

Česká badmintonistka Tereza Švábíková.

Ženskou jedničkou je šestinásobná česká šampionka Švábíková. Dvaadvacetileté rodačce z Klimkovic patří ve světovém žebříčku 77. místo.

"Je to spíše zavazující. Žebříčkové postavení sice o něčem svědčí, ale nehraje to až takovou roli. Chci se dobře připravit na začátek kvalifikace na olympijské hry, která bude jedničkou," uvedla v tiskové zprávě badmintonistka, jež ve Štěrboholích vyhrála dva české tituly. "Není to obrovská hala, jako jsou ty v zahraničí, což by mohlo českým hráčům, kteří vyrůstali v sokolovnách a v tělocvičnách, vyhovovat," doplnila Švábíková.

Ve čtyřhře budou hlavními českými nadějemi Mendrek s Králem, kteří plní roli nasazených dvojek. "Nesmírně se těším na domácí atmosféru. Budou to trochu nervy, ale když předvedeme podobné výkony jako na jiných turnajích v zahraničí, bude to dobré. Budeme usilovat o postup do finále," uvedl Mendrek. V pozici turnajových jedniček budou Dánové Emil Lauritzen a Mads Vestergaard, kteří jsou na 68. místě světového žebříčku.

Program prestižního badmintonového turnaje začne čtvrteční kvalifikací. Finálové boje se uskuteční v neděli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.