Hlavní obsah

Mladí čeští squashisté vybojovali pět medailí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český squash se o budoucnost nemusí bát. Tedy alespoň podle výsledků turnaje Czech Junior Open, na němž bojovali squashisté z celého světa. O medaile bojovalo téměř 150 účastníků z 25 zemí. „Nevěděli jsme, jestli se takovou událost podaří vůbec uspořádat kvůli sílícímu omikronu. Nakonec byl z 900 testů pozitivní pouze jeden. Neuvěřitelná klika," zářil Tomáš Fořter, pořadatel turnaje z České asociace squashe. Domácím hráčům se dařilo, v kategorii do 13 let vyhrála Anna Zelenková.

Foto: Irena Vanišová

Česká squashistka Tamara Holzbauerová nestačila ve finále nejstarší kategorie na Švédku Bönnemarkovou. I druhé místo je ale velkým úspěchem.

Článek

Squashisté byli zvyklí na to, že cestují na turnaje po celé Evropě. V covidové době se ale vše změnilo, poslední turnaj pro juniory se odehrál v březnu 2020. Až nyní přišel pražský Czech Junior Open. „Všechny týmy byly nadšené, že si děti zase mohly zahrát na turnaji. Mezinárodní měření je pro ně velmi důležité," potvrdil Fořter s tím, že původně mělo na akci do hlavního města zavítat více než 200 hráčů. „Někteří si to rozmysleli, protože měli pozitivní cest před cestou, nebo obavy z případné karantény. Jinak jsme měli před pandemií dvojnásobnou účast, byli jsme zvyklí organizovat akce pro 300 dětí," dodal.

Pochopitelně i v případě Czech Junior Open platila přísná hygienická pravidla. „Spolupracovali jsme na nich s Národní sportovní agenturou a s pražskou hygienou. Každý musel před cestou do Česka mít negativní PCR test, na místě pak hráči každý den museli projít přes antigenní test," vysvětloval zástupce squashové asociace, že platila přísná pravidla. Všechny věkové kategorie se stihly odehrát.

Čeští hráči nakonec vybojovali pět medailí. V kategorii do 13 let zazářila Anna Zelenková, která ve finále porazila soupeřku z Irska. Druhé místo bral mezi hráči do 15 let Vojtěch Martinovský a medaili stejné hodnoty získala Tamara Holzbauerová v nejstarší vypsané kategorii „Finále bylo velmi náročné, nepřišla jsem na recept na soupeřku, takže byla v převaze a dařilo se jí úspěšně útočit," posteskla si Holzbauerová.

Mladá hráčka se prezentovala bojovností, tvrdými údery a také jednou úspěšnou rybičkou. „To mě potěšilo, že skončila vyhraným bodem. Snažila jsem se o rychlou hru, ale nebylo to tak přesné, jak bych si představovala," tvrdila česká squashistka.

CZECH JUNIOR OPEN
junioři do 13 let - finále:
Lohmann (Pol.) - Dromgoole (Ir.) 3:0
juniorky do 13 let - finále:
Zelenková (ČESKO) - Yeomansová (Ir.) 3:0
junioři do 15 let - finále:
Hylland (Nor.) - Martinovský (ČESKO) 3:0
juniorky do 15 let - finále:
Žilevová (Bul.) - Huntelaarová (Niz.) 3:1
junioři do 17 let - finále:
Ščerbakov (Ukr.) - Murphy (Ir.) 3:0
juniorky do 17 let - finále:
Weisharová (Něm.) - Blascová (Šp.) 3:0
junioři do 19 let - finále:
Dammingová (Niz.) - Godde (Fr.) 3:0
juniorky do 19 let - finále:
Bönnemarková (Švé.) - Holzbauerová (ČESKO) 3:0

Reklama