Hlavní obsah

Mladík zaperlil, baseballové Utkání hvězd skončilo v Chocni poprvé remízou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční a premiérovou remízou 2:2 skončilo v Chocni Utkání hvězd českého baseballu. Exhibici mezi reprezentací a výběrem extraligy ukončil v sedmé směně chycením míčku při skoku teprve sedmnáctiletý nováček Pavel Jozek a byl vyhlášen nejlepším hráčem.

Foto: baseball.cz, Jan Beneš

Šimon Blažek a Martin Červenka.

Článek
Fotogalerie

Utkání předcházelo Homerun Derby, v němž se šest hráčů utkalo v soutěži dlouhých odpalů. V devadesáti vteřinách, které měl každý hráč k dispozici, dokázal nejvíce homerunů odpálit Martin Mužík. O své výhře rozhodl v úplném závěru, když si dva homeruny připsal v posledních vteřinách. Trochu překvapením bylo, že na kratším hřišti v Chocni mu k vítězství stačily pouze čtyři odpaly za plot. „Vítr foukal proti nám a bylo těžké pálit daleko," vysvětluje v tiskové zprávě pálkař, jenž v extralize hájí barvy Sokola Hluboká.

Do posledního místa zaplněný stadion v Chocni pak mohl sledovat nejlepší české baseballisty v duelu, jemuž dlouho vládli zejména nadhazovači. Na první doběh si tak fanoušci museli počkat až do dohrávky páté směny, kdy reprezentant Vojtěch Menšík doběhl pro první bod po chybě nadhazovače Brandona Smitha. Také o směnu později se národní tým dostal k dalšímu doběhu po nepřesném nadhozu Jakea Rabinowitze.

Poslední sedmá směna však přinesla drama, které si budou fanoušci dlouho pamatovat. Extraligový výběr byl jeden out od prohry, jenže pak se na pálku postavil Miroslav Křivánek, který třímetovým odpalem stáhl oba běžce z met. Bylo vyrovnáno. Svěřenci Pavla Chadima měli k dispozici dohrávku, ve které nechybělo moc, aby národní tým znovu zvítězil. S jedním outem totiž reprezentace obsadila všechny mety a na pálku šel vítěz Homerun Derby Martin Mužík. S ním si ale nadhazující Ryan Johnson poradil a vyřadil jej strikeoutem. Poslední naději pro národní tým tak byl Arnošt Dubový. Dokázal odpálit míč do mezery mezi vnějšími polaři, jenže tam se předvedl životním zákrokem teprve sedmnáctiletý Pavel Jozek, jenž ve skoku zachytil míč přímo do rukavice a ukončil tak zápas.

„Dal jsem do toho vše a vyšlo to," usmíval se po utkání mladý baseballista z týmu Třebíč Nuclears, jenž byl nakonec vyhlášen nejužitečnějším mužem zápasu. „Před poslední směnou jsem věřil, že dokážeme vyrovnat. Máme nadupaný tým a vyšlo to."

„Ze sportovní stránky zápas přesně splnil, co jsme chtěli," pochvaloval si manažer národního týmu Pavel Chadim. „Čelili jsme vynikajícím nadhazovačům. Přesně to nás bude čekat na Pražském baseballovém týdnu i na mistrovství Evropy. Například, co předvedl Ryan Johnson v deváté směně při plných metách, že vyřadil strikeoutem střed našeho lineupu. Ze sportovního hlediska jsem maximálně spokojen. Diváci si nemohli přát nic lepšího. My jsme samozřejmě chtěli vyhrát, ale protivník taky. Remíza je spravedlivá. Navíc si kluci mohli vyzkoušet hrát před plnou tribunou, kdy se bubnovalo a fandilo celý zápas. To nás bude čekat na mistrovství Evropy a není to tak jednoduché, jak to vypadá."

Ambasadoři baseballového ME Jan Železný, Martin Erat a Martin ČervenkaVideo: ČBA

Poprvé české v historii tak exhibice All Star Game skončila remízou. Výsledek je pro fanoušky neobvyklý, protože baseballové soutěžní zápasy v tuzemsku musí mít podle pravidel vždy svého vítěze.

Reprezentace se v příštím týdnu představí na Pražském baseballovém týdnu a v září na domácím mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: