Hlavní obsah

Ambasador Železný je zpátky v baseballovém dresu, svěřenkyni okouzlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdná kariéra atletické legendy má populární baseballovou zápletku. Oštěpaře Jana Železného ještě před Hrami v Atlantě 1996 kontaktoval skaut profesionálního týmu zámořské MLB Atlanta Braves s nabídkou, jestli by nezkusil stát se nadhazovačem. Ke zkoušce opravdu došlo. „Angažmá z toho nakonec nebylo, odnesl jsem si přetíženou ruku. Bolel mě loket, bolelo mě rameno. Za dva dny jsem letěl na závody do Francie a nevyhrál tam,“ vzpomínal Železný po letech trochu trpce.

Ambasadoři baseballového ME Jan Železný, Martin Erat a Martin ČervenkaVideo: ČBA

 
Článek
Fotogalerie

Baseballistou se atletický šampion nestal, přestože při odchodu z plochy hodil tvrdý míček až na tribunu. V Atlantě si prý dodnes povídají, že český oštěpař byl jediný na světě, který přehodil jejich stadion... Atleti si oddechli, král oštěpu celkem třikrát vyhrál olympiádu, přidal nespočet dalších titulů a světový rekord drží dodnes, kdy už je trenérem.

K baseballu se teď nicméně Jan Železný vrátil v roli jednoho ze tří ambasadorů letošního mistrovství Evropy, jež proběhne od 24. září do 1. října v pěti českých městech. Dalšími ambasadory jsou bývalý hokejista Martin Erat a reprezentační chytač Martin Červenka.

„Tihle kluci jsou výjimeční. Mají v sobě takový talent, že kdyby se narodili v Americe, tak by řada z nich hrála profesionální soutěž a vydělávala miliony dolarů," míní Železný. Při natáčení videa v Nymburce oblékl reprezentační dres a rukavici. Jeho svěřenkyně Nikola Ogrodníková ocenila, že v baseballovém vypadá trenér hrozně sexy...

Prezentace maskotů baseballového mistrovství EvropyVideo: ČBA

Češi na ME ještě nikdy nezískali medaili, což by na domácí půdě rádi změnili. „Nechceme na sebe vytvářet tlak z minulých generací nebo úspěchu na letošním World Baseball Classic. Cílem však je medaile, takže proč ne rovnou zlatá?" troufá si Červenka.

„Chceme splnit sen mnoha baseballových generací. Třicet let se pokoušíme a ťukáme na medailové dveře. Chtěli bychom nyní udělat všem baseballovým fanouškům radost," přizvukuje mu trenér Pavel Chadim.

Manažerem i hráčem je baseballista Lukáš Ercoli. Vydrží v této dvojroli také pro podzimní ME?Video: Sport.cz

Šampionát má také tří maskoty, kteří představují hlavní baseballové dovednosti nadhoz, odpal a chyt. Turnaj se uskuteční v Praze, Brně, Ostravě, Třebíči a Blansku. Češi narazí v ostravské základní skupině na Rakousko (24. září), Řecko (25. září) a Španělsko (26. září). Případné čtvrtfinále sehrají 28. září.

Podle předsedy České baseballové asociace Petra Ditricha je již většina zápasů českého týmu takřka vyprodána. K dispozici zbývá pár desítek lístků. Nejlevnější vstupenky vyjdou na 290 korun.

„Na to, že je sto dní do šampionátu, jsou přípravy ve vysoké fázi. Jsem přesvědčený, že stadiony nepoznáte. Chceme se zaměřit na zábavu pro diváky. Vybudujeme přístavné tribuny, hlavně tam, kde bude hrát česká reprezentace a kde se bude mistrovství rozhodovat," líčí Ditrich a očekává také zájem zahraničních fanoušků. „Máme připravené balíčky. Víme, že například Holanďané vypravují velkou skupinu," dodává.

Reklama

Související témata: