Hlavní obsah

MOV chce určit pořadatele zimní olympiády 2030 v příštím roce

O pořadateli zimních olympijských her 2030 chce mezinárodní výbor MOV rozhodnout v příštím roce na zasedání v Bombaji. Jak uvedl prezident Thomas Bach na nynějším kongresu v Lausanne, do letošního prosince musí vedení MOV rozhodnout, s kterými kandidáty bude zahájeno konkrétní jednání o organizaci.

Foto: Greg Martin/ioc, Reuters

Snímek ze zasedání MOV v Lausanne.

Článek

O pořadatelství přespříštích zimních her dosud projevily zájem Sapporo, Vancouver, Salt Lake City a Barcelona společně s Pyrenejemi. Podle generálního ředitele MOV Christophea De Keppera příslušná pracuje na základě reformovaného systému výběru organizátora na tom, aby v květnu v Bombaji mohl být oznámen hostitel.

Při hledání pořadatele olympijských her už se nepřihlašují oficiální kandidátská města a upustilo se od rozsáhlých a drahých projektů a kampaní před volbou. Výběrová komise místo toho vydá doporučení, s kterými vybranými uchazeči budou zahájeny cílené rozhovory. K této změně MOV přistoupil v roce 2019 v zájmu snížení nákladů a zjednodušení procesu. Řada uchazečů v průběhu výběru odstupovala.

Nejbližší zimní olympijské hry uspořádají v roce 2026 Milán a zimní středisko Cortina d'Ampezzo.

Reklama