Hlavní obsah

Návrat Rusů? S nimi by byly závody neregulérní, připomíná kouč české reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější český moderní pětibojař David Svoboda se minulý týden postaral o rozruch svými vyjádřeními o ruské invazi na Ukrajinu a návratu sportovců z Ruska a Běloruska, samotný český svaz je ve svém postoji mnohem nekompromisnější. A reprezentační kouč Jakub Kučera připomíná další negativum, které by návrat sportovců z těchto zemí přinesl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva trenér Jakub Kučera a moderní pětibojaři Karolína Křenková a Martin Vlach.

Článek

„Rusové a Bělorusové se posledních čtrnáct měsíců nemůžou účastnit mezinárodních soutěží, omezen je pohyb lidí a tím i monitoring ze strany WADA," zmiňuje Kučera Světovou antidopingovou asociaci, která hlídá čistotu závodů.

Například Martin Vlach jako současná česká jednička za tu dobu podstoupil osm antidopingových testů. „Rusové a Bělorusové objektivně testováni nejsou, nemusí poskytovat informace o svém místě pobytu, takže pokud by se teď vrátili do soutěží, budou neregulérní. A to se nebavíme o rozměru etickém a politickém," líčí reprezentační kouč.

S dopingem ostatně Rusko mělo velké problémy už v minulosti. Nyní by podle doporučení Mezinárodního olympijského výboru měly mezinárodní sportovní federace svolit k návratu sportovců z Ruska a Běloruska za předem daných podmínek, na což už kývl například šerm.

„A je vidět, jak se jim rozpadá kalendář, kdy jednotlivé země odvolávají pořadatelství soutěží. Za současné situace si nedovedu představit, že by startovali na Evropských hrách v Polsku nebo že by dostali víza na mistrovství světa v britském Bathu," říká Kučera.

Moderní pětiboj měl přitom v minulosti k Rusku vcelku blízko, viceprezidentem mezinárodní federace byl Vjačeslav Animov, ještě před čtyřmi lety převzal od federace ocenění „za rozvoj olympijského hnutí v Rusku".

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér moderních pětibojařů Jakub Kučera.

„Je blízkým člověkem prezidenta Putina a v nejužším vedením CSKA, přímo se podílí na řízení armádního sportu. V moderním pětiboji je obecně vazba na armádu a policii úzká," připomíná Kučera, že by ruští sportovci ani nemohli splnit podmínku MOV, že nesmějí spadat pod armádní složky.

Moderní pětiboj ale vedle sportovně-politických otázek v posledních letech řeší zejména svoji budoucnost. Jasná je zatím do olympijských her v Paříži příští rok. Již letos se bude bojovat o místenky při mistrovství světa, Evropských hrách a finále Světového poháru.

„Vzhledem k síle našeho mužského a už i ženského týmu by náš cíl neměl být se jen kvalifikovat, ale pokusit se hry vyhrát," vyhlásil Kučera.

Další budoucnost je ale zatím ve hvězdách, pro hry v Los Angeles 2028 zatím nebyl pětiboj schválen, rozhodne se na podzim. „Mezinárodní federace byla potěšena, že má možnost na mládežnických a juniorských akcích prezentovat novou disciplínu a prokázat, že bude přínosem," tlumočí Kučera.

Parkur v pětibojařském programu po hrách v Paříži nahradí překážkový běh, mládežníci už si ho vyzkouší letos. Ale trénovat se zatím naplno v Česku nedá. „Ještě není u nás ani na světě homologována dráha, na niž se bude závodit. Pokud se bude pořádat soutěž, kde by si ji naši nejlepší mládežníci mohli vyzkoušet, určitě to bude i dobrý trénink," říká kouč.

Další možnosti přípravy by měla přinést spolupráce s Českou asociací překážkových sportů. I kvůli nejisté budoucnosti jsou ale zatím pětibojaři s plány na překážkovou přípravu opatrní. „Kdyby výkonný výbor MOV nezařadil pětiboj do programu Los Angeles, spustí se velký tlak ze strany federací i závodníků, kteří jsou přesvědčeni, že rozhodnuti o změně bylo chybné. A nejsem přesvědčen, že by nedošlo k dalším změnám," tuší trenér reprezentace.

Související témata: