Hlavní obsah

V jezdectví se zatím ruští a běloruští sportovci do soutěží nevrátí

Mezinárodní jezdecká federace (FEI) ponechá v platnosti vyloučení ruských a běloruských sportovců, koní a funkcionářů ze svých soutěží. Po doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) sice jednala o jejich možném návratu, ale odmítla to, protože nedokáže zodpovědně posoudit jejich neutralitu. Informovala o tom na webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Soutěže v jezdectví se budou i nadále konat bez ruských a běloruských sportovců

Článek

MOV doporučil mezinárodním federacím, aby umožnily účast v mezinárodních soutěžích sportovcům z Ruska a Běloruska, kteří aktivně nevystupují proti válce na Ukrajině a nejsou příslušníky armády ani bezpečnostních složek. Některé mezinárodní federace tomuto doporučení navzdory pokračující ruské agresi na Ukrajině vyhověly, jiné to stále odmítají.

Vedení světového jezdectví kvůli tomu svolalo mimořádnou telekonferenci. Ta potvrdila sankce, které FEI zavedla na začátku loňského března krátce po ruské invazi na Ukrajinu. "Vzhledem k tomu, že MOV nerozhodl o účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži, nemůže být z pohledu rady FEI v tuto chvíli neutralita definována ani posuzována uspokojivým způsobem," uvedl prezident FEI Ingmar De Vos.

Jezdecká federace podle svého vedení nemá nástroje, které by zajistily férové a objektivní podmínky pro případné neutrální sportovce z Ruska a Běloruska. "Proto všichni ruští a běloruští sportovci, koně a funkcionáři budou nadále vyloučeni z účasti na soutěžích FEI," doplnil De Vos.

Pokud vedení světového jezdectví svůj postoj v následujících měsících nezmění, ubydou Česku dva soupeři v kvalifikaci parkurových týmů o účast na OH v Paříži. Na konci července bude v Praze bojovat o dvě volná místa skupina C, v níž zatím mají domácí reprezentanti 28 soupeřů včetně Ruska a Běloruska.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články