Hlavní obsah

Nechceme vás tady. Pražský baseballový týden bude bez Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český, evropský i světový baseball se připojil k dalším sportům a rozhodl se neumožnit ruským a běloruským národním i klubovým týmům zúčastnit soutěží v roce 2022. WBSC Europe zároveň odebral ruským i běloruským organizátorům turnaje a soutěže, které měli v roce 2022 pořádat. Ruský tým se tak nezúčastní 41. ročníku Pražského baseballového týdne, jehož 39. ročník v roce 2020 vyhrál.

Foto: baseball.cz, Jakub Pláteník

Jubilejní 40. ročník Pražského baseballového týdne loni vyhráli Španělé. O rok dříve v Praze triumfovali Rusové.

Článek

Nezůstali stranou. Výkonný výbor České baseballové asociace (ČBA) na svém pondělním zasedání plně podpořil stanovisko NSA, MOV a také mezinárodních baseballových federací ohledně aktivit s týmy Ruska a Běloruska. Ke stejnému postupu vyzval také baseballové oddíly a další organizátory akcí v ČR. Na jednání Parlamentu ČBA 20. března je zařazen bod „pomoc Ukrajině".

WBSC Europe, jejímž místopředsedou je předseda ČBA Petr Ditrich, oznámila, že se rozhodla přemístit soutěže plánované na rok 2022 z Ruska a Běloruska do jiných zemí. Dále neumožní všem ruským a běloruským národním i klubovým týmům účast ve všech svých soutěžích.

„Stanoviska jsou jasná, důležité je, že je na nich shoda v celém sportovním prostředí. Útok na Ukrajinu nelze ospravedlnit. Rusku neumožníme hrát na Pražském baseballovém týdnu ani se účastnit jiných akcí v ČR, stejně jako Bělorusku," řekl po jednání Petr Ditrich.

ČBA je v kontaktu s ukrajinskou federací a zjišťuje její konkrétní potřeby.

Reklama

Související témata: