Hlavní obsah

Něpomňaščij potřetí vyhrál a v polovině zápasu o šachového mistra světa vede

Jan Něpomňaščij zakončil úvodní polovinu zápasu o titul šachového mistra světa proti Číňanovi Ting Li-ženovi další výhrou bílými figurami. Ruský hráč se potřetí v zápase ujal vedení, tentokrát 4:3. Duel v Astaně bude pokračovat ve čtvrtek.

Foto: Reuters

Šachista Ting Li-žen.

Článek

Něpomňaščij navázal na trend z posledních partií, po dnešku vyhrál v zápase čtyřikrát v řadě hráč s bílými figurami. Ting Li-žen stejně jako při své poslední porážce v sobotu doplatil na špatné hospodaření s časem. Tentokrát si nechal před první časovou kontrolou ve 40. tahu pouze 45 sekund na zbývajících sedm tahů a v tísni začal chybovat. Čínský šachista rezignoval záhy ve 37. tahu.

Souboj dvojky a trojky světového žebříčku nadále překvapuje neobvykle nízkým počtem remíz. Z úvodních sedmi partií skončily nerozhodně pouze dvě, což se naposledy stalo v roce 1972 ve slavném zápase v Reykjavíku mezi Američanem Bobbym Fischerem a tehdejším sovětským reprezentantem Borisem Spasským.

Vítěz souboje v Astaně vystřídá na šachovém trůnu Nora Magnuse Carlsena, jenž se obhajoby vzdal. Vedle titulu jsou ve hře i dva miliony eur (asi 47 milionů korun).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.