Hlavní obsah

Něpomňaščij vrátil Ting Li-ženovi porážku a v souboji o šachový titul znovu vede

Ruský šachista Jan Něpomňaščij oplatil Ting Li-ženovi čtvrteční porážku a dnešní výhrou bílými figurami se v zápase o titul mistra světa znovu ujal vedení. Číňan má za stavu 2:3 šanci odpovědět hned v neděli, kdy je v Astaně na programu šestá partie z celkových čtrnácti.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Ruský šachista Jan Něpomňaščij.

Článek

Něpomňaščij se po volném dnu oklepal ze čtvrteční porážky a po výhře ve druhé partii černými figurami dnes poprvé triumfoval i bílými. Svého soupeře dostal brzy po zahájení pod mírný tlak nejen na šachovnici, ale i na hodinách a Ting Li-žen v časové tísni zachyboval. Světová trojka rezignovala ve 48. tahu.

V součtu s dvěma duely na loňském Turnaji kandidátů skončila čtvrtá z posledních sedmi vzájemných partií vítězstvím jednoho z hráčů, což je na nejvyšší úrovni nezvykle vysoké číslo. Třikrát zvítězila světová dvojka Něpomňaščij, jenž hraje svůj druhý zápas o titul. Před dvěma lety nestačil na Nora Magnuse Carlsena, který se rozhodl pozici na šachovém trůnu neobhajovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.