Hlavní obsah

Ninja faktor místo tradiční disciplíny? Úsměvné. Jenže závodníky nikdo neposlouchá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají silný tým, však na finále Světového poháru v Ankaře se probojovali v nejpočetnější sestavě za posledních devět let. Jenže zároveň (nejen) čeští moderní pětibojaři žijí ve velké nejistotě. Jejich sport prochází nejradikálnější proměnou ve své historii, jenže ze strany mezinárodní federace přicházejí zmatečné informace a směřují k verdiktu, který se sportovcům pranic nelíbí.

Foto: Filip Komorous

Martin Vlach při svém triumfu na Světovém poháru v Budapešti.

Článek

Šerm, střelba, plavání, běh, jízda na koni. Pět disciplín, které s drobnými úpravami tvoří pětiboj od jeho zařazení do olympijského programu před více než sto lety.

Jenže po hrách v Tokiu sílily mezi funkcionáři hlasy, aby jízda na koni byla nahrazena, často zmiňovanou záminkou bylo počínání Anniky Schleuové, která na olympiádě v emocích udeřila svého koně. Ale důvody jsou ze strany Mezinárodního olympijského výboru dlouhodobější.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Honza Kuf (@honzakuf)

„Je tlak, aby sporty v programu her bylo možné provozovat v co nejvíc zemích. V pětibojařské federaci je zhruba padesát federací, které se účastní soutěží. Dalších asi čtyřicet se účastní závodů jen v doprovodných disciplínách, protože nemají podmínky pro jízdu na koni. A dalších třicet, které nemají žádné závodníky, ale jsou členy federace a hlasují,“ popisuje reprezentační trenér Jakub Kučera.

A tak se debata, jestli bude parkur nahrazen, přesunula k tomu, jakou disciplínou. Padaly hodně divoké návrhy, až mezi funkcionáři došlo ke koncensu, že nejvhodnější by byl překážkový běh.

Zatímco drtivá většina závodníků se snaží protestovat, aby byl parkúr zachován, federace už na finále SP v Ankaře plánuje po soutěži testovací závod. Češi se ho nezúčastní. „Nevím, kdo vymyslel, že bychom nějakých čtyřicet dnů před světovým šampionátem měli riskovat zranění,“ podivuje se Kučera.

Foto: Filip Komorous

Šťastná moderní pětibojařka Veronika Novotná.

Přesto kusé informace o podobě testované trati má. Nemělo by se jednat o závod ve stylu populárního Spartan Race. „Disciplína musí splňovat třináct kritérií určených federací, včetně toho, že musí celý pětiboj proběhnout na jednom stadionu,“ líčí Kučera.

Závodit by se mělo na stometrové dráze, na níž bude mezi 10 a 13 překážkami. „Je to úsměvné, jsou to překážky typu Ninja faktor, na konci se vybíhá vlna,“ přirovnává Jan Kuf, osmý muž z her v Tokiu, novou disciplínu k původně japonské televizní show.

„Můžeme nosit trička, že chceme zachovat jízdu na koni, ale o moc víc nezmůžeme. Federace nám dává najevo, že ji nezajímá, co si sportovci myslí, a vyřeší si to, jak sama potřebuje,“ povzdechne si.

„Ani pro mě není žádná podoba překážkového běhu akceptovatelná jako náhrada za jízdu na koni. Ale pořád o tom nemáme dost informací, jestli se bude závod měřit na čas, nebo co se bude hodnotit. Je těžké si udělat názor,“ krčí rameny Martin Vlach, jenž byl v Tokiu pátý blízko medaili a letos už vyhrál jeden ze závodů Světového poháru.

Jak závodníkům mezinárodní federace argumentuje? „Tvrdí, že skupina závodníků na nejvyšší úrovni je úzká, ale pak je spousta federací, kterým musejí naslouchat, a ti na koni nejezdí. Není to pravdivá argumentace, ale je často slyšet,“ říká Kučera.

Řada závodníků tak může po olympiádě v Paříži, kde se ještě bude závodit i s jízdou na koni, předčasně skončit. „Mně bude 33 let a nedovedu si představit, že bych se v tom věku učil novou disciplínu na olympijské úrovni,“ přiznává Kuf.

„Já jsem o šest let mladší, ale vidím to podobně,“ neskrývá ani Vlach, „Nechci dělat zásadní rozhodnutí s takovým předstihem, ale snažím se chystat i zadní vrátka, kdybych se rozhodl nepokračovat. Federace dělá vše pro to, aby to tak bylo,“ říká Vlach.

A jeho pohled sdílí i Veronika Novotná, která už letos ve Světovém poháru zazářila druhým místem. „Jsem ještě mladá, měla bych mít nejmenší problém se přizpůsobit. Ale možná bych věnovala víc úsilí studiu, protože už teď je trénovat pět sportů náročné a ještě bychom měli přidat další,“ přemítá.

Reklama