Hlavní obsah

O osudu odvážné íránské reprezentantky je rozhodnuto! Obavy přetrvávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvážné gesto, které předvedla íránská reprezentantka ve sportovním lezení Elnáz Rekábíová, když na mezinárodní soutěži závodila bez hidžábu, zůstane bez trestu. Řekl to prezident íránského olympijského výboru Mahmúd Chosraví Vafa. Prý není důvod přijímat proti Rekábíové žádná opatření, protože se vlastně nic nestalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Íránská lezkyně Elnáz Rekábíová při závodu v SouluVideo: sntv

 
Článek

Kvůli masovým protestů, které momentálně v Íránu probíhají proti povinnému nošení hidžábu na veřejnosti, panovaly veliké obavy o osud Rekábíové, která o víkendu soutěžila v Soulu bez zakryté hlavy. Před jejím návratem do země se dokonce objevily zprávy o jejím zmizení, ale sportovkyně naštěstí v pořádku dorazila do Teheránu, kde ji vítaly davy lidí jako hrdinku.

Sama poté uvedla, že hidžáb jí z hlavy sklouzl omylem, když pospíchala na start. „Zrovna jsem si v šatně zavazovala tkaničky a upravovala vybavení, když mě zavolali, abych šla na stěnu. Ve spěchu mi hidžáb spadl z hlavy. Měla jsem ho mít," napsala na svém Instagramu a stejně hovořila i v rozhovorech pro média.

„Je to malý problém. Překvapuje mě, že se o tom tolik mluví," řekl prezident íránského olympijského výboru. Podle něj není důvod přijímat žádná disciplinární opatření proti Rekábíové, protože její vystoupení bez šátku nebylo úmyslné. „Podle našeho názoru to nebyl velký problém," uvedl Chosraví Vafa.

Dále řekl, že s reprezentantkou mluvil a řekl jí, že je velmi talentovaná a měla by pokračovat, aby měla možnost se kvalifikovat na olympijské hry v Paříži. „Bude mít plnou podporu íránského olympijského výboru," dodal.

Příznivci třiatřicetileté lezkyně však stále mají obavy o její bezpečí, protože vláda se zaměřuje na sportovce, kteří podporují protivládní demonstrace ve své zemi.

Reklama