Hlavní obsah

Obhájce titulu chybí. Trenér našel náhradu na webu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér Luboš Urbánek měl před Velkou pardubickou opět hodně napilno. Logicky připravoval na dostihový vrchol roku a obhájce prvenství hnědáka Mr Spexe, ale stejně jako v roce 2022 sháněl jezdce na poslední chvíli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz Velké pardubické 2022 Lukáš Matuský.

Článek

„Pořád jsem čekal na Lukáše Matuského, protože vítězná sestava se nemění,“ netají Urbánek, že prioritou byl pro něj opět slovenský žokej. Jenže nejprve se na Velkou pardubickou kvalifikoval ryzák Stuke a Matuský musel dodržet dohodu, kterou má s trenérem Radkem Holčákem, nakonec se však zranil na podniku v Meranu a na startu nebude vůbec.

Urbánek nechtěl oslovovat české jezdce, protože ví, že už jsou zadaní. Další kandidát Francouz Ludovic Solignac, který jel Mr Spexe v rámci třetí kvalifikace, má dohodu s trenérem Stanislavem Popelkou a v neděli 8. října pojede Imphala. Do růžovobílých barev stáje Lokotrans se tak oblékl Ir Patrick Mullins.

„Byla to náhoda. Chtěli jsme někoho, kdo už Pardubice trochu zná. Utkvěl mi v hlavě článek o Mullinsovi, že vyhrál 700 dostihů. Už Velkou absolvoval, byť nikdy s koněm daleko nedojel. Na naši nabídku okamžitě kývl,“ popisuje Urbánek.

Pro Mullinse by prý nemělo být těžké se s koněm rychle seznámit, protože například loni měl Mr Spex v sedle na každý dostih jiného jezdce. Důležité bude nakoukat videa z Velké pardubické, nastudovat si překážky a celkově ještě lépe poznat závodiště. Pak už jen zvolit správnou taktiku.

„Spex je flegmatik, loni byla Velká pomalá, seděl na třetí příčce kousek od špice a pak mohl prodat svůj finiš. Je možné, že pokud se poběží od začátku rychleji, nestihne v závěru být na správném místě,“ popisuje Urbánek a nastiňuje, že nejlepší by bylo se držet při náběhu do závěrečná části dostihu třeba kolem páté příčky.

Mr Spex poběží s číslem 13, v osmnáctičlenném startovním poli ale nepatří i s ohledem na lehké zranění a nepříliš povedené kvalifikace mezi ty největší adepty na vítězství. Sázkové kanceláře ho vidí jako čtvrtého největšího favorita.

Reklama

Související témata: