Hlavní obsah

Odpůrkyně Lukašenkova režimu Herasimenjová byla odsouzena na 12 let

Trojnásobná olympijská medailistka v plavání Aljaksandra Herasimenjovátá byla v Bělorusku odsouzena v nepřítomnosti na 12 let vězení. Šestatřicetiletá bývalá sportovkyně patří k hlasitým odpůrcům režimu prezidenta Alexandra Lukašenka a už několik let žije v exilu. O odsouzení Herasimenjové a dalšího opozičního aktivisty Alexandra Opejkina dnes informovala lidskoprávní organizace Vjasna.

Foto: Archiv Aljaksandry Herasimenjové

Běloruská plavkyně Aljaksandra Herasimenjová.

Článek

Herasimenjová byla u soudu v Minsku odsouzena za "vyzývání k sankcím proti Bělorusku" a "rozšiřování nepravdivých informací" o událostech v zemi po volbách v roce 2020. Po volbách, které opozice považuje za zmanipulované, vypukly v Bělorusku do té doby proti Lukašenkovi nevídané demonstrace. Režim autoritářského prezidenta, jenž zemi vládne od roku 1994, proti opozici tvrdě zasáhl a mnoho aktivistů skončilo ve vězení.

Dvojnásobná stříbrná medailistka z OH v Londýně 2012 a bronzová z Ria de Janeiro 2016 Herasimenjová následně založila nadaci BSSF, jež poskytuje finanční a právní pomoc běloruským sportovcům pronásledovaným režimem. Tuto organizaci považují úřady za "extremistickou". Bývalá elitní kraulařka dala loni v dubnu do aukce svou zlatou medaili z MS 2012, jež vynesla na pomoc pronásledovaným sportovcům 13 500 eur (330 000 korun).

Součástí rozsudku nad Herasimenjovou je zabavení jejího bytu, auta a 48 000 dolarů (přes milion korun) na bankovních účtech. Plavkyně uprchla před běloruským režimem nejprve na Ukrajinu, odkud se okamžitě po únorovém začátku invaze ruských vojsk přesunula do Polska. Podle organizace Vjasna je aktuálně v Bělorusku 1439 politických vězňů.

Reklama

Související témata: