Hlavní obsah

Absentující Bilesovou na vícebojařském trůnu nahradila Melnikovová

Kitakjúšú

Ruská sportovní gymnastka Angelina Melnikovová je podle očekávání novou mistryní světa ve víceboji. Při neúčasti dosavadní královny Simone Bilesové i její americké kolegyně a olympijské vítězky Sunisy Leeové zvládla jednadvacetiletá Melnikovová bezpečně roli favoritky. Ke zlatu se probojovala bez větší chyby a šampionát v japonském Kitakjúšú vyhrála ziskem 56,632 bodu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ruská sportovní gymnastka Angelina Melnikovová potvrdila na MS roli favoritky.

Článek

Bilesová před dvěma lety ve Stuttgatu jako první gymnastka vyhrála víceboj popáté na MS. Celkově devatenáctinásobná světová šampionka však vynechala většinu olympijských soutěží kvůli psychickým problémům a do Japonska neodcestovala ani Leeová, vítězka z her v Tokiu, kde Melnikovová před necelými třemi měsíci získala vícebojařský bronz.

Navíc Rusce ubyla další soupeřka, protože stříbrná z OH Brazilka Rebeca Andradeová se rozhodla tentokrát startovat jen na třech nářadích. Další medaile dnes získaly Američanky Leanne Wongová a Kayla di Cellová.

"Jsem moc spokojená, protože jsem měla jen měsíc přípravy," řekla Melnikovová. Jako poslední dokázala nadvládu Američanek přerušit rovněž Ruska Alija Mustafinová v roce 2010.

Česká reprezentantka Dominika Ponížilová obsadila v kvalifikaci 44. místo. V pátek uzavřou víceboj muži, o víkendu následují finále na jednotlivých nářadích. Melnikovová má na nich šanci získat další čtyři zlata. Do finále pěti individuálních disciplín se dostala jako první od Bilesové před třemi lety.

"Mám pocit, že jsem se dnes zapsala do historie. Bylo by skvělé získat tady pět zlatých," dodala Melnikovová.

MS ve sportovní gymnastice v Kitakjúšú (Japonsko):
Ženy - víceboj:
1. Melnikovová (Rus.) 56,632 b.
2. Wongová 56,340
3. Di Cellová (obě USA) 54,566
4. Urazovová (Rus.) 53,598
5. Visserová (Niz.) 52,832
6. Wej Siao-jüan (Čína) 52,699,
...
v kvalifikaci 44. Ponížilová (ČR) 45,966.

Reklama