Hlavní obsah

Agentura ještě letos podpoří rozvoj sportovišť více než dvěma miliardami korun

Na rozvoj sportovní infrastruktury vyčlení vláda z rozpočtové rezervy 2,3 miliardy korun, jak požadovala Národní sportovní agentura (NSA). Kabinet o tom rozhodl na dnešním zasedání, informoval na tiskové konferenci vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). NSA chce mimořádné dotace rozdělit ještě letos, řada naplánovaných projektů byla podle ní odložena po jarním propuknutí pandemie koronaviru.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dotace z nového programu Podpora sportovní infrastruktury - Restart sportu jsou určeny na obnovu a výstavbu sportovních zařízení v regionech, na sportoviště s mezinárodními parametry nebo pro nová zařízení určená na trénink. "Hlavním účelem navrhovaných opatření je zachování sportovní infrastruktury v ČR, podpora investic, minimalizace dopadů pandemie a opětovné nastartování sportovního odvětví," uvedla agentura v podkladech pro vládu.

Před jejím jednáním nebylo jasné, jaká celková částka bude k dispozici. Ministerstvo financí původně chtělo poskytnout maximálně 1,5 miliardy.

Na obnovu a výstavbu běžných sportovišť pro širokou veřejnost, případně pořízení dlouhodobého majetku mělo být podle předkladatelů možné čerpat dotaci od jednoho do 50 milionů korun. Státní prostředky pokryjí maximálně 70 procent nákladů.

Další skupinou jsou kvalitnější sportovní stadiony a haly s několikatisícovou kapacitou diváků, které mohou mít i parametry pro mezinárodní soutěže. V této skupině se agentura zmiňuje například o velodromu, rychlobruslařské hale či stadionu, nebo plaveckém bazénu dlouhém 50 metrů, kde by se mohly konat mezinárodní akce. Pro tyto účely může být dotace od 50 do 300 milionů korun, která by pokryla maximálně polovinu nákladů.

Třetí skupinou podporovaných projektů by měla být výstavba tréninkových zařízení za dodržování předepsaných parametrů. Mělo by se jednat o haly pro míčové sporty, zimní stadiony nebo pětadvacetimetrové bazény. Dotace může pokrýt až 70 procent nákladů. Její horní limit agentura stanovila na 60 milionů v případě multifunkčních hal a na 90 milionů pro bazény a zimní stadiony.

Sportovní dotace letos naposledy rozděluje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, v jehož kapitole je na investice vyčleněno zhruba 2,2 miliardy korun. NSA chce zvýšit prostředky na zvelebování zanedbané a letité sportovní infrastruktury v Česku. Na výstavbu a rekonstrukce sportovních zařízení by příští rok mělo jít 4,9 miliardy korun.

Reklama