Hlavní obsah

Amerika zavřela bránu. Baseballisté zůstanou doma

Aktualizováno

Čekali nekompromisní rozhodnutí, které se také dostavilo. Čeští baseballisté jsou další v dlouhé řadě sportovců, kteří přišli o své vrcholné akce. Americký prezident Donald Trump kvůli šíření nového koronaviru vyhlásil třicetidenní zákaz veškerých cest do USA z Evropy, s výjimkou Británie. V souvislosti s jeho rozhodnutím byla zrušena kvalifikace prestižního World Baseball Classic. O postup na neoficiální profesionální mistrovství světa měla zabojovat i česká reprezentace.

Foto: Jan Beneš

Čeští baseballisté zůstanou doma...

Článek

Letenky mají na sobotu, Trumpův zákaz začne platit páteční půlnocí. Proto byli baseballisté připraveni na nouzovou variantu, že by odcestovali o den dříve.

Vše je však marné. V noci z čtvrtka na pátek dorazilo z Ameriky jasné rozhodnutí.

„Nejede se. Celý turnaj byl na poslední chvíli odložen na neurčito, stejně jako všechna soustředění MLB," potvrzuje Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace.

Druhý pokus snad v listopadu

O účast v elitním turnaji, který se uskuteční příští rok a hrávají ho profesionálové z Major League Baseball, měli Češi bojovat v americkém Tucsonu od 20. do 25. března.

Reprezentanty čekal v prvním kole tým Filipín a v případě výhry Panama. Vítěz utkání Španělsko - Nový Zéland se měl střetnout s Velkou Británií. Z kvalifikace postoupí dva týmy, vítěz prvního pavouku a nejlepší z oprav.

„První část kvalifikace měla začít již tento víkend, všichni účastníci první skupiny už jsou samozřejmě v dějišti. Obě skupiny však jsou zrušeny. Pořadatelé sdělují, že budou hledat způsob, jak stanovit postupový klíč. Mluví se také o náhradní kvalifikaci někdy v listopadu," informuje Ditrich.

Náklady spojené s účastí měl do značné míry hradit pořadatel, takže prodělek české asociace aspoň nebude tak velký.

MLB také odsunula nejméně o dva týdny start základní části zámořské profesionální soutěže naplánovaný původně na 26. března.

Reklama

Související témata: