Hlavní obsah

Ázerbájdžánským vzpěračům hrozí kvůli dopingu vyloučení z OH

Ázerbájdžán se může stát další zemí, jejíž vzpěrači budou vyloučeni z olympijských her v Riu de Janeiro. Při novém prověření vzorků z OH v Pekingu a Londýně měl pozitivní test Sardar Hasanov, a jelikož jde už o třetí prohřešek ázerbájdžánských reprezentantů, hrozí celému svazu trest.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Medaile pro OH v Riu. Ilustrační foto.

Článek

V červnu Mezinárodní federace IWF na zasedání v Tbilisi na rok suspendovala vzpěrače Ruska, Běloruska a Kazachstánu za tři a více pozitivních dopingových testů při nových analýzách vzorků z olympijských her v letech 2008 a 2012.

Z ázerbájdžánských reprezentantů byli při dřívějších zpětných kontrolách přistiženi mistryně světa Bojanka Kostovová a světový šampion Intigam Zajrov. IWF proto na červnovém zasedání zemi odebrala dvě účastnická místa v Riu, stejně jako výpravám Moldavska a KLDR. Už dříve byly takto potrestány také Rumunsko a Uzbekistán.

V nové várce testů nyní měli vedle Hasanova pozitivní výsledky i bronzový medailista z Pekingu Armén Tigran Martirosjan a stříbrná pekingská olympionička Sibel Özkanová z Turecka.

Olympijský distanc od IWF pro Ázerbájdžán, Rusko, Bělorusko a Kazachstán zatím není definitivní. V platnost vstoupí až poté, co MOV oficiálně uzavře disciplinární řízení ke zpětným testům z Pekingu a Londýna. K tomu by mělo dojít v polovině července.

Určitě se v Riu nepředstaví vzpěrači Bulharska, které IWF potrestala už loni v listopadu za 15 pozitivních dopingových testů v reprezentačním týmu.

Reklama

Související témata: