Hlavní obsah

Bouřlivák Tyson mudruje. Joshua by se měl vyhýbat holkám a rozptýlení, jinak padne

Praha

Znáte větu? „Má pravdu, předsedo“. Hláška z filmu Vesničko má středisková. Jednu podobnou by si měl v hlavě připomínat boxerský šampión Anthony Joshua. Slova, která vyřkl bývalý král těžké váhy, jsou jasná a srozumitelná. „Musí se vyhnout rozptýlení, holkám, autům, jinak půjde dolů,“ cituje Mike Tysona server bbc.com.

Bývalý boxer Mike Tyson.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý Angličan porazil Vladimira Klička z Ukrajiny na konci dubna, když rozhodčí ukončili zápas v 11. kole. Tím se stal držitelem dvou mistrovských pásů organizací WBA a IBF.

Velký okamžik, euforie a nadšení. Také reklama, peníze, jenže dvojnásobný šampión těžké váhy varoval v rozhovoru pro BBC Radio 5, že může jít o „trnovou korunu".

Tyson popisuje Joshuu jako šťastného bojovníka, který je rychlý a velký chlap a nyní jeho obdiv vzrostl. Američan mu klade na srdce, aby v uvozovkách dokončil svoji práci. "Teď je nejdůležitější kvalita sportu. Má potenciál pro hodně věcí. Dobře vidí, má hodně tvrdých úderů, ale je na něj velký tlak. Byl jsem v Dubaji a tam je hodně jeho billboardů," řekl také Tyson.

O Dubaji se už také zmínil promotér boxerského galavečera ve Wembley, kde zápas s Kličkem proběhl. Dubaj by mohla být další lokalitou, kde budou pro Joshuu stavět ring.

S Kličkem se Tysonovi Joshua líbil

Pokud jde o nedodržování tréninkového režimu, je Tyson osobou, která ví, o čem mluví. Znásilnění, vězení. Jeho kariéra byl velký jackpot, ale také bankrot.

„Šampión těžké váhy? Každý vás chce k něčemu využít. Je to jako být prezidentem Spojených států. Joshua nemůže mít velkou hlavu, musí se soustředit na boj. Když se začnete zaměřovat na peníze, děvčata nebo cokoliv dalšího, jdete dolů. Žádné náboženství, nic. Tyhle věci můžete dělat, když je hotovo. Teď je jeho čas. Můžu se mýlit, nejsem evangelium boxu, ale s Kličkem na mě zapůsobil," přiznal rodák z Brooklynu, který svoji kariéru ukončil s bilancí 50 výher a 6 porážek.

Historicky nejmladší šampión těžké váhy se dotkl i možného duelu boxera Floyda Mayweathera a zápasníka MMA Conora McGregora. „Conor je osobnost, ale jestliže budou boxovat, pak Conor nemá šanci," dodal Tyson, který nevěří v boxerské řemeslo tohoto Ira, pokud se mu postaví Američan, který všech svých 49 zápasů v profi ringu vyhrál.

Reklama