Hlavní obsah

Bývalé mistryni světa v boxu hrozí po skandálu konec kariéry

Soul

Kariéra bývalé mistryně světa v boxu Laishram Sarity Deviové může být po skandálu na Asijských hrách u konce. Devětadvacetileté Indce totiž hrozí přísný disciplinární trest za to, že na stupních vítězů odmítla přijmout bronzovou medaili.

Článek

"Bylo to naprosto nepřijatelné chování pro jakoukoli soutěž v jakémkoli sportu. Myslím, že její boxerská kariéra skončila. Disciplinární komise se jejím případem zabývá a brzy oznámí svůj verdikt," řekl agentuře Reuters Wu Ching-kuo, prezident Mezinárodní boxerské asociace (AIBA).

Deviová koncem září na Asijských hrách v korejském Inčchonu podlehla v semifinále domácí soupeřce Pak Či-na. Indická boxerka se cítila výrokem rozhodčích poškozena a den nato při slavnostním ceremoniálu si odmítla pověsit na krk bronzovou medaili a místo toho se ji pokusila vnutit své kontroverzní přemožitelce. Ta to odmítla, medaile tak zůstala po ceremoniálu na pódiu.

AIBA bezprostředně poté Deviovou, mistryni světa z roku 2006 v kategorii do 52 kg, suspendovala a zakázala jí účast na světovém šampionátu, jenž začíná tento týden. "Každý sportovec musí plně respektovat rozhodnutí sudích. Ona poškodila jméno své země," uvedl Wu Ching-kuo.

Deviová má ve sbírce kromě zlata z MS 2006 ještě dva světové bronzy. Čtyřikrát vyhrála asijský šampionát a letos také získala stříbro na Hrách Britského společenství.

Reklama