Hlavní obsah

Čeští bobisté po životním závodě jásali. Na nejtěžší trati světa si vychutnali aplaus

Altenberg

Okolo dráhy postávalo několik tisíc lidí, stovky z nich mávaly českými vlajkami. Na startu i cílové tribuně se to jen hemžilo českými bundami a čepicemi. Čeští bobisté měli v Altenbergu při závodě Světového poháru takřka domácí prostředí. A natěšeným fanouškům se odvděčili šestým místem, takže si vychutnali i medailový ceremoniál.

Foto: Jiří Štádler, Právo

Český čtyřbob při SP v německém Altenbergu.

Článek
Fotogalerie

Čtyřbob ve složení Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář a Jakub Nosek zajel pár kilometrů za českými hranicemi životní závod. Ještě nikdy předtím v SP v tomto složení neskončil na širším pódiu. Až v neděli. Na jedné z nejtěžších tratí světa. V německé „baště" proháněl i mistry světa a olympijské vítěze.

„Motivace byla velká," připustil Dvořák. Po sobotních rozmarech počasí a špatné volbě nožů těžko kousal až 13. místo v dvojbobech. „Věděli jsme, že tady můžeme zajet mnohem lépe," řekl 26letý pilot.

Foto: Sport.cz

Český bobista Jakub Nosek se musel během závodu čtyřbobů v Altenbergu obejít bez naslouchátka.

IBSF/Viesturs Lacis

Ani v neděli přitom český výběr smůla neopustila. Tentokrát se přilepila na paty Jakuba Noska. „Těsně před finálovou jízdou se mi vybily baterie v naslouchátku. Na pravé ucho neslyším vůbec a na levém mám ztrátu sluchu 85 procent. V tom randále na startu jsem nic neslyšel, ale nezbývalo nám nic jiného než bob roztlačit. Zvládli jsme to výborně," popisoval Nosek, který i přes svůj handicap patří k nejlepším brzdařům ve startovní listině.

Po Dvořákově solidní druhé jízdě už se Češi v cíli plácali po ramenou. Zášť, že jim Rusové o dvě setiny vyfoukli páté místo, rychle vymizela. „Šesté místo je super výsledek, velká paráda," jásali Šindelář se Suchým a místy si ještě utahovali z Noska. „Příště ¨s sebou vezmeme náhradní baterky," smáli se a pak všichni společně mávali svým známým i dalším českým fanouškům. „Je to tady hukot. Skvělá atmosféra," shodovali se.

Foto: Sport.cz

Čeští bobisté zdraví v Altenbergu své fanoušky.

IBSF/Viesturs Lacis

Dav dlouho jásal, nadšeně skandoval. Už při nástupu na medailový ceremoniál sklidila česká čtveřice velké ovace. Bouřlivějšího přivítání se dostalo jen Němcům, kteří si užívali především další triumf suverénního Friedricha, sedminásobného mistra světa a dvojnásobného olympijského šampiona.

„On je neuvěřitelný závodník, jako by přilétl z jiné planety," složil mu poklonu Suchý, než společně se svými parťáky odkráčel rozdávat autogramy a selfíčka namlsaným českým příznivcům.

Reklama

Související témata: